Judoleraar Joey van Rootselaar


over de JBN Randori Competitie

Sinds begin dit jaar heeft Judo Bond Nederland (JBN) de JBN Randori Competitie. Een nieuw concept speciaal voor beginnende en recreatieve judoka’s die partijtjes willen judoën. Een competitieopzet waarbij verschillende judoscholen en -verenigingen uit dezelfde regio samenwerken. In de regio Putten is er inmiddels een Randori Competitie in volle gang. Judoleraar Joey van Rootselaar deelt zijn ervaringen.

De pas 24-jarige Joey is geboren voor het judo. Op jonge leeftijd maakte hij via een proefles kennis met de budodiscipline en was hij jarenlang actief als judoka bij Sportschool Rebel in Nijkerk. “Vanaf mijn 16e ben ik begonnen met het ondersteunen van de trainingen bij de sportschool. Ad Rebel heeft mij toen opgeleid en vanaf mijn 18e ben ik zelfstandig lessen gaan geven.” In de tussentijd ronde Joey de hbo-opleiding bedrijfseconomie af en begon hij met werken in de financiële sector. De liefde voor het judo bleef en creëerde bij de judoleraar de droom om zijn eigen judoschool te beginnen. “Ik ben in gesprek gegaan bij Rebel en ze vonden het niet leuk dat ik voor mezelf wilde beginnen, ik was en ben natuurlijk nog steeds een kind van de club. Uiteindelijk hebben de gesprekken tot een perfecte samenwerking gezorgd. Ik ben de jeugd judolessen gaan overnemen en niet snel daarna ontstond JOEY’s Judoschool. In een jaar tijd is de judoschool flink gegroeid naar plusminus 200 leden. Dit combineer ik met mijn baan waar ik dagelijks van 7 tot 3 werkzaam ben.”

Wedstrijd en recreatie

In de tijd dat Joey studeerde gaf hij recreatielessen bij Sportschool Rebel voor kinderen die één keer per week trainden. Daarnaast bestond er een judostichting die het wedstrijdjudo bij Sportschool Rebel faciliteert. Ook daarvoor heeft Joey zich vanaf zijn 16e jaar veel ingezet door de wedstrijdtrainingen en begeleiding op wedstrijden te verzorgen. “De stichting wordt gedragen door allemaal vrijwilligers. Inmiddels worden er wekelijks wedstrijden gedraaid en de stichting zorgt ervoor dat er altijd een coach mee kan naar de wedstrijden. De wedstrijdgroep bestaat uit ruim 50 kinderen en werpt ook z’n vruchten af.” Joey wil niet volledig de focus hebben op wedstrijdjudoka’s. “Tegelijkertijd vond ik dat er niet voldoende aandacht werd gegeven aan recreatie en dat is iets wat ik ook verder wilde laten groeien. Daar ben ik me met de start van mijn eigen judoschool ook op gaan richten.”


“Binnen de sportschool zijn we al jaren bekend met de instaptoernooien. Ik was zelf naar iets op zoek wat we daarnaast konden toen, om de recreatie judoka meer te bieden dan een les per week. Toen werd ik geïnformeerd over de Randori Competitie. Het grote verschil is dat het nog laagdrempeliger is. Er is geen spanning voor de kinderen, ze kunnen gewoon lekker stoeien. Zonder spanning met judoka’s uit de buurt proberen toe te passen wat ze in de lessen hebben geleerd, dan gebeuren er mooie dingen en vindt pas echt de grote ontwikkeling plaats. Dat vind ik mooi! Daarnaast is een groot voordeel dat een trainings-/wedstrijddag niet lang duurt. Na een uur is iedereen klaar en hebben alle judoka’s ruim voldoende partijtjes gejudood.” Het idee van de Randori Competitie is dat verschillende clubs uit een regio samen dit opzetten. “Edwin Korenberg van de JBN heeft mij met een aantal scholen samen gebracht en hier hebben we toen samen de schouders onder gezet. Het eerste evenement was direct een succes.”

Hoe het werkt

Inmiddels heeft Joey twee competities succesvol gedraaid met de samenwerkende sportscholen in Putten, waar 70 judoka’s op af zijn gekomen. “Op de dag van het evenement maken we de poules. Dit doen we op basis van gewicht en eventuele ervaring. De judoka’s krijgen bij binnenkomst het gewicht op hun hand en aan de hand daarvan maken we in de zaal ter plekke poules van minimaal 5 judoka’s. Een wedstrijd duurt altijd twee minuten en door middel van een geluidsfragment weten de judoka’s wanneer ze moeten starten en stoppen. Het fragment blijft zich herhalen dus de kinderen weten precies hoe en wat. Per wedstrijdmat hebben we twee begeleiders. Dit zijn wat meer ervaren judoka’s van de clubs die de kinderen kunnen ondersteunen en houden alles in de gaten. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat kinderen op tijd klaarstaan en begeleiden bij het spelletje.” In de regio Putten hebben ze afgesproken om de JBN Randori Competitie bij iedere sportschool een keer te organiseren.

Toekomst JOEY’s judoschool

Joey vindt het leuk om als judoleraar te werken en kijkt uit naar de toekomst. “Ik wil blijven groeien, maar ik vind het allerbelangrijkste dat ik leuke en kwalitatief goede lessen blijf geven. De judoka’s moeten het echt naar hun zin hebben. Dat er uiteindelijk Nederlandse kampioenen uit de sportschool voortkomen is mooi meegenomen, maar mijn voornaamste doel is dat iedereen het fijn heeft en zich op zijn eigen manier ontwikkeld.”

Meer informatie

Wil je meer informatie of heb je interesse om ook een JBN Randori Competitie bij jouw club of in jouw regio op te starten? Neem dan contact op met Edwin Korenberg.