De fysieke leerlijn van het JBN MJOP door de ogen van Jorden Bres

Het meerjarenopleidingsplan (MJOP) van Judo Bond Nederland geeft inzicht in de weg die de beginnende judoka aflegt richting het wereldpodium. Het plan biedt een raamwerk met daarin de juiste balans van technische, tactische, fysieke en mentale handvatten om de judoka op te leiden. Judo is een sport met veel diverse toegepaste grondvormen van bewegen en doet ook een beroep op verschillende motorische eigenschappen van de beoefenaar. Kracht- en conditietrainer Jorden Bres licht de fysieke leerlijn verder toe.

Jorden (44) is meer dan tien jaar werkzaam als fysieke trainer bij NOC*NSF. De eerste jaren werkte hij op verschillende CTO’s (Centrum voor Topsport en Onderwijs) en was hij onder andere trainer van turner Epke Zonderland en de commerciële schaatsploeg van Marianne Timmer. Na de Olympische Spelen in 2016 werd Jorden verantwoordelijk voor de begeleiding van de nationale judoselectie op het nationaal trainingscentrum (NTC) op Papendal. “Tot een jaar geleden was ik verantwoordelijk voor alle 60 judoka’s die op het NTC zitten. Inmiddels zijn er twee fysieke trainers bijgekomen en ben ik verantwoordelijk voor de judoka’s die in voorbereiding zijn op de Olympische Spelen in Tokio.”

Binnen het trainingsschema van een judoka zijn fysieke trainingen volgens Jorden essentieel. “Je gaat geen grote medailles winnen als je geen krachttraining doet. Dit geldt eigenlijk voor elke olympische sport. Als we specifiek kijken naar judo, wordt het mondiale niveau steeds hoger. Je ziet dat er nu medailles gewonnen worden door landen die jaren geleden niet streden om de medailles op grote titeltoernooien. Door middel van het afnemen van verschillende testen en de samenwerking met bewegingswetenschappers wordt de fysieke training in zijn algemeenheid meer geprofessionaliseerd. Het is belangrijk om een goede structuur in de fysieke training te bouwen. Er zijn veel factoren waar we rekening mee moeten houden.”

“De enige algehele noemer bij krachttraining is dat er ijzer verplaatst moet worden”, gaat Jorden verder. “De manier waarop is per sport maar ook per individu anders.” Om het meeste uit een krachttraining te halen, wordt de sport volledig ontleed. “Er wordt gekeken welke bewegingsvormen er zijn, welke spieren, spiergroepen en energiesystemen er worden gebruikt. Aan de hand van dit en de testen worden er schema’s opgesteld.”


Behalve dat Jorden dagelijks bezig is met de topjudoka’s die aan het trainen zijn op Papendal, werkt hij samen met de andere twee krachttrainers de fysieke leerlijn van het MJOP uit. “Het idee van de fysieke leerlijn is dat judoka’s van de regionale trainingscentra worden klaargestoomd om op fysiek gebied te kunnen instromen op het NTC. Het doel is dat we ze niet meer te veel hoeven te sturen op techniek, er moet een basisniveau zijn.” NOC*NSF heef alle leerlijnen algemeen opgesteld en Jorden houdt zich bezig om deze judo-specifiek te maken. “Er zitten altijd oefeningen tussen die voor judo minder of niet belangrijk zijn. Uiteindelijk worden zes verschillende fases uitgewerkt.”

Op 17 november wordt de uitwerking van de fysieke leerlijn overgebracht op de centrale coaches uit het -18 traject en regionale krachttrainers. “Via een speciale app van TeamNL zijn de oefeningen met ondersteunende video’s en uitleg te raadplegen. Per fase krijgt de sporter een schema waarbij ze twee tot drie keer in de week een fysieke training moeten doen. Hierin kunnen ze alles bijhouden, zoals herhalingen en hoeveel gewicht. De desbetreffende coach kan op basis hiervan zien hoeveel progressie de judoka boekt en bepalen wanneer hij of zij voldoet aan de eisen en door kan naar de volgende fase.”

In Jorden zijn ogen zou iedereen zich bewust moeten zijn van het effect van krachttraining. “Krachttraining werkt ondersteunend aan judo maar is ook goed voor je algemene ontwikkeling. Het MJOP wijst daarom ook op het belang van een fysieke training. Zowel voor sporters vanaf 12 jaar maar ook voor 65-plussers, mits het goed begeleid en opgebouwd is. Deze bewustwording is een belangrijke stap in de ontwikkeling tot topjudoka.”

Ook de video’s van de fysieke leerlijn bekijken?

· Maak een Dartfish account aan via https://www.dartfish.tv/SignUp

· Download de Team NL app https://apps.apple.com/nl/app/teamnl-video-analysis/id1222939853 en log in middels je Dartfish inlog

· Selecteer het kanaal (channel) TeamNL – Strength & Conditioning

· Selecteer hier de Fysieke leerlijn

Zorg ervoor dat je krachttraining altijd onder deskundige begeleiding plaatsvindt.

Interesse in het volledige JBN meerjareopleidingsplan? Bestel het boek via de JBN webshop.