NIEUWS


Anton Geesink Award voor Yasuhiro Yamashita

Tijdens de WK judo in Tokio heeft Yasuhiro Yamashita de Anton Geesink Award in ontvangst mogen nemen. De 62-jarige Japanner kreeg de ereprijs van Judo Bond Nederland uit handen van JBN voorzitter Felix Thieme.


De erelijst van Yamashita is indrukwekkend. In 1984 werd de Japanner olympisch kampioen in de open klasse. Naast de olympische titel werd Yamashita ook vier keer wereldkampioen en negen keer kampioen van Japan. Hij bleef 203 opeenvolgende partijen ongeslagen. Vanwege deze bijzondere prestaties werd Yamashita door de jury voor de award voorgedragen.

Succesvolle tweede editie EJU Training Camp op Papendal

Meer dan 300 judoka’s uit binnen- en buitenland hebben afgelopen week getraind op Sportcentrum Papendal tijdens een officieel EJU Training Camp. De trainingsstage was de ideale voorbereiding voor de WK senioren in Tokio en EK junioren in het Finse Vantaa, die in augustus en september plaatsvinden. De judoka’s waren afkomstig uit meer dan dertig verschillende landen.

IJF Best Judo Award voor Geesink en Ruska

Op vrijdag 23 augustus organiseerde de internationale judofederatie (IJF) een speciaal gala in Japan om te vieren dat judo al 55 jaar een olympische sport is. Tijdens het evenement werden olympische kampioenen en belangrijke figuren uit de geschiedenis van de sport geëerd en erkend met de 'Best Judo Award', waaronder Anton Geesink en Willem Ruska.

Internationaal judo maakt kennis met aangepast kata

In het weekend van 20 en 21 juli vonden de Europese kampioenschappen kata plaats. Behalve dat het een belangrijk titeltoernooi was, hebben internationale judoka’s ook kennis gemaakt met aangepast kata. Thomas Schepen en Sanne Simons hebben tijdens de EK hun nage-no-kata gedemonstreerd. Onder toeziend oog van onder andere vijf internationale katajudges werd vol bewondering naar de inzet en kata gekeken. Ook Cees Roest en Janieke Roelfsema voerden hun versie van het nage-no-kata uit als demonstratie. Allebei de koppels werden naderhand beloond met een staande ovatie.

Bijzondere promoties uitgereikt tijdens Wim Boersma stage

In september hebben twee jiujitsuka's een bijzondere promotie ontvangen tijdens de Wim Boersma stage op Papendal. Judith de Weerd uit het district Oost-Nederland werd gepromoveerd tot 6e dan jiujitsu. Ze is hiermee de eerste vrouw ooit in Nederland die deze graduatie heeft ontvangen. Ook Bert van Haren ontving een promotie. De jiujitsuka uit het district Midden-Nederland ontving de 8e dan.