De weg van de jonge judoka Milan Hoe is zijn sportseizoen van start gegaan?

Q&A met Milan

De JBN heeft de weg van de jonge judoka Milan gevolgd. Vol plezier judoot hij bij zijn club JC Hercules en nu het sportseizoen weer is begonnen sprak de JBN de enthousiaste judoka. Hoe heeft de jonge judoka alles beleefd en hoe gaat het sporten met vriendjes en vriendinnetjes in deze buitengewone periode?

Hoe is jouw sportseizoen in september van start gegaan? "Ik ben blij dat we weer mogen trainen, want dan kan ik weer worpen oefenen en stoeien met mijn vrienden. Soms plaag ik ook trainer Graat, maar dan moet ik weer touwklimmen. Dat kan ik inmiddels dus heel goed."

Hoe is het voor jou en je vrienden om te sporten in tijden van corona? "Ik vind het heel jammer dat er nu geen wedstrijden zijn, want normaal oefen ik voor een toernooi of oefen ik wat ik moeilijk vond tijdens de wedstrijd. Ik hoop dat ik snel weer wedstrijden mag judoën en wedstrijden mag gaan kijken. Dat vind ik ook heel leuk en dan tegelijkertijd mijn vrienden aanmoedigen."

Wat vind je zo leuk aan judo? "Rennen, rollen, worpen oefenen en nieuwe dingen leren. Ik vind het ook leuk als het spannend is voor een wedstrijd en het leukste is als ik win met een sjieke Ippon en mensen juichen of klappen. Als ik dan op het podium sta en ik krijg een mooie medaille ben ik ook heel trots."

Hoe vond je het om gevolgd te worden door de JBN? "Super leuk! Ik mocht in 2019 naar de Tanita NK judo voor senioren en ontmoette o.a. Roy Meyer. Maar mijn trainer Tom is sterker want die tilt mij met één hand op en Roy deed dit met twee handen. Tijdens het NK zag ik ook hoe judoka’s van mijn club (JC Hercules) medailles wonnen. Dat was super vet! Het was leuk dat Graatje Weber mij ging filmen, want iedere keer verzint hij weer andere 'gekke' dingen. Voor de opnames heb ik ook veel met mijn vriend Milan Tinnemans gedaan. Leuk hè, het gaat eigenlijk over de weg van twee Milan’s."

Heb je veel reacties van andere vrienden/vriendinnetjes ontvangen? "Best wel. Sommige zeggen dat ze een handtekening willen hebben voor als ik later kampioen ben. Ook bij trainer Ron (doet mee in het filmpje van de examens afnemen) heb ik mijn handtekening in zijn judo paspoort moeten zetten. Hij zegt dat ik al beroemd ben en als ik later op het podium sta heeft hij mijn handtekening alvast."

Hoe ziet jouw weg er voor nu en de komende periode uit? "Ik wil graag nog beter worden. Zodat ik zelf ook een NK mag gaan judoën. Dan hoop ik dat er mensen naar mij komen kijken om mij aan te moedigen.

Wat ik het meest hoop is dat ik later een medaille op de Olympische spelen verover. Ik hoop natuurlijk goud. Ook zou ik graag de zwarte band willen halen. Maar volgens Graat is de band alleen om je jas dicht te maken."

Wat is jouw boodschap aan alle andere judoka’s in Nederland? "Goed trainen allemaal en wanneer iets moeilijk is je dat juist heel vaak moet oefenen. Als de wedstrijden weer beginnen zijn we allemaal op ons beste niveau tijdens het judoën."

Terugblik samen de mat op | Judo doet iets met je

Milan kan door lid te zijn van de JBN van meerdere voordelen gebruik maken zoals les krijgen van gediplomeerde en gecertificeerde leraren, zijn behaalde banden worden geregistreerd en erkend met een diploma, hij heeft een eigen JBN paspoort en maakt gebruik van nog veel meer voordelen.

Bekijk snel de video om te zien hoe Milan de judosport en de voordelen van het JBN lidmaatschap ervaart.