KENNISMAKEN MET..... Cor Zijlstra

Lid Nationale Veteranen Commissie Budo (NVCB)

Mijn beleving van het judo

Interview door Albert te Pas

"Mijn naam is Cor Zijlstra en ik ben geboren op 16 februari 1935 in Amsterdam, ik ben nu 86 jaar. Sinds 1977 woon ik in Purmerend en in totaal ben ik 72 jaar lid geweest van de Judo Bond Nederland. In 1949, ik was 14 jaar, ben ik begonnen met jiujitsu welke toen was gebaseerd op het kersenbloesem systeem. Destijds was het gebruikelijk om in het begin je eerste graad binnen het jiujitsu te halen om vervolgens voor je gele band judo te gaan.

De judosport was toen nog nauwelijks bekend. Judopakken waren toen niet te koop in de winkel en moest je via de Judobond bestellen. Toen het pak binnenkwam en ik deze direct aantrok vroeg mijn vader of ik lid was geworden van de Ku Klux Klan. Die opmerking vergeet je nooit meer, maar ik was apetrots op mijn judogi. Uiteindelijk heb ik de 6e graad jiujitsu behaald ,dit was ook de zwarte kleur in het kersenbloesem systeem en destijds het hoogst haalbare. In het judo heb ik mijn 3e dan behaald.

Mijn trainingen begonnen in Amsterdam bij Lou Spel met als laatste vestiging de Plantage Middellaan te Amsterdam, vlakbij Artis. Dit was een statig herenhuis, de schilderijen en de bewerkte lambrisering, zaten nog in het zaaltje. De lessen werden daar onder andere gegeven door Gé Koning. In 1956 haalde ik mijn 1ste dan judo. Je werd toen direct lid van de Nederlandse Judo Raad en dit stond ook op de judoband geborduurd."

"Door dit interview komen alle herinneringen weer terug. Hoe oud je ook wordt, judo zit in je bloed."

"Na het behalen van de zwarte band ben ik vervolgens les gaan geven bij Lou Spel. Hier heb ik mijn vrouw ontmoet. Zij volgde judolessen. Mijn twee zonen en vier kleinkinderen zijn ook gaan judoën dus uiteindelijk is het judo een rode draad in mijn leven gebleven. De judowedstrijden die wij destijds draaiden waren niet altijd in mooie sportzalen. Het waren soms aparte locaties zoals bijvoorbeeld theater (later hotel) Krasnapolsky, of in theater de Brakke Grond in Amsterdam. Soms vond het zelfs in de dierentuin in Den Haag plaats, waar een theaterruimte was. (Nederlandse kampioenschappen).

Mijn liefde voor judo heeft altijd gelegen in wedstrijden. Er waren toen maar drie gewichtsklassen: tot 65 kilo, tot 80 kilo en boven de 80 (licht, midden en zwaar). Teamwedstrijden bestonden uit vijf man per team, iedere judoka kreeg een nummer van 1 t/m 5, en dan was het maar afwachten wie je tegenstander was. Het kon dus zo zijn dat je als lichtgewicht tegenover een zwaargewicht kwam te staan die ook nog eens 40 cm groter was (Is mij dus gebeurd). We zijn met dit team onder de afkorting JCA ( Judo Club Amsterdam) kampioen van Noord-Holland geworden en ook namen wij uiteindelijk deel aan de Nederlandse Kampioenschappen. Hier stonden we tegen het team van Anton Geesink.

Door mijn ervaring in het judo ben ik uiteindelijk bij het Gemeente Vervoersbedrijf in Amsterdam gaan werken als docent Fysieke en Mentale vorming zoals dat toen heette. Ik gaf training aan het team controle en ondersteunde taken, ik heb dit tot aan mijn pensioen gedaan. In de glorietijd van de sportschool hebben we veel groepstrainingen gedaan in sportcentrum Papendal. Ook waren we vaak in de duinen te vinden waar we trainingen deden. In 1982 ben ik naast mijn werk, samen met mijn judomaat/vriend, Louis (Loek) Biesbrouck een sportschool begonnen: Luki Goshi. Afgelopen jaar is de sportschool na 39 jaar opgeheven vanwege ouderdom en corona. Door dit interview komen alle herinneringen weer terug. Hoe oud je ook wordt, judo zit in je bloed."

Iedereen kan zich, gratis en zonder contributie, laten registreren als Budoveteraan bij de NVCB. Aanmelden via E-mail: Budoveteranen@gmail.com Informatie volgen via Facebook: Nationale Veteranen Commissie Budo Ook via het enige Nederlandse Budo Magazine van de NVJJL En natuurlijk ook op de JBN-site