MJOP


Voeding en gewicht

In 2018 is het meerjarenopleidingsplan judo (MJOP) opgeleverd. Het programma bevat verschillende leerlijnen en geeft inzicht in de weg die de beginnende judoka aflegt richting het wereldpodium. Ook sportscholen en verenigingen biedt het een leidraad om te bepalen wat de minimale (rand)voorwaarden zijn om topsport te kunnen bedrijven. Een belangrijk onderdeel van de gestructureerde en inzichtelijke opleidingsweg voor judoka’s is voeding en gewicht. Voor optimale prestaties is het leggen van een gezond basisvoedingspatroon namelijk essentieel.

De juiste balans
Het is belangrijk dat een judoka leert wat een goed voedingspatroon, eetgedrag en optimaal wedstrijdgewicht is in relatie tot het streven naar een goede gezondheid en het leveren van prestaties. Voor judoka’s komt er nog eens bij dat ze worden ingedeeld in verschillende gewichtsklassen. Gezien de jonge leeftijd van judoka’s moet diens omgeving (ouder / verzorger) aanvankelijk meegenomen worden in de voedingsadvisering en –begeleiding. De trainer / coach moet altijd deel uitmaken van dit proces. Door met de leerlijn voeding & gewicht te werken worden de judoka en zijn omgeving beter voorzien van informatie over sportvoeding en gezond gewicht. Ook kan er dieper worden ingegaan op specifieke sportvoedingsonderwerpen en gezond gewicht
.

Leerdoelen

Er zijn leerdoelen opgesteld voor de fase waarin een judoka zich bevindt. Met betrekking tot voeding & gewicht is het voor bijvoorbeeld een -18 judoka belangrijk om onder andere de invloed van voeding op gewicht te kennen, maar ook voedingsstoffen te kennen en de vertaling te maken naar producten en hoeveelheden van ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes.

Workshop
Binnenkort wordt er aansluitend aan de weekendtraining een workshop voeding & gewicht aangeboden voor de -18 judoka’s. Meer informatie hierover volgt.