Yael van Heemst (17)

Blikt terug op 2019
en vooruit op 2020

Ze staat in de top twee van de wereldranglijst -18 in de klasse tot 70 kilogram. Met een bronzen plak op de EK -18, WK -18 en de NK -21, zilver tijdens het EJOF in Bakoe, goud bij de NK -18 en podiumplaatsen tijdens diverse Europacupwedstrijden kijkt toptalent Yael van Heemst tevreden terug op het afgelopen jaar. “2019 stond in het teken van medailles behalen en winnen. 2020 wordt een jaar van kennismaken met en doorgroeien in een nieuwe leeftijdsklasse.”

Op haar zesde treedt Yael in de voetsporen van haar opa, vader en broer en maakt kennis met de judosport. Ze is dol op stoeien en kan in het judo haar overtollige energie kwijt. Vooral het competitief spelelement maakt deze sport zo enorm leuk, vertelt ze. “Het stoeien, knokken, de combinatie van tactiek en techniek, de competitie, maar ook het samendoen en het fysieke van de sport spreken me enorm aan. Je moet echt alles uit jezelf halen om te winnen, dat vind ik leuk!”


Doorzetten en winnen

Yaels seizoen begon niet helemaal soepel. “Ik brak mijn sleutelbeen en had tien weken de tijd om weer fit te worden. Dat leek een onbegonnen zaak. Maar met de hulp van fysiotherapeut Natascha van Gurp en krachttrainer Michel Bakker (beiden oud-judoka’s) lukte het. Hun oppeppende woorden en het snelle herstel van mijn lichaam stimuleerden me enorm tijdens de revalidatie. Ik was mooi op tijd fit voor alle belangrijke toernooien.”

Yael wint vervolgens alle nationale meetmomenten en draait volop mee in het internationaal circuit. Na podiumplekken tijdens de Europacups in Follonica en Berlijn en winst in Teplice en Coimbra breekt een spannende periode aan. De Europese en wereldkampioenschappen judo -18 en het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) staan op de agenda en vol spanning wacht Yael op dat ene telefoontje. Breeduit lachend vertelt ze over dat moment. “Ik liep met mijn moeder en een vriendin in de supermarkt toen ik gebeld werd en te horen kreeg dat ik geselecteerd was voor deelname aan de drie eindtoernooien. Ik was zó enorm blij, maar ja … ik stond in de supermarkt en moest mijn vreugde even inhouden. Later heb ik alsnog flink staan juichen.”

De focus gaat om

Na dat telefoontje gaat de focus om: alle aandacht gaat uit naar een optimale voorbereiding voor de drie eindtoernooien. Yael hecht veel waarde aan haar vwo-opleiding en ze is blij dat ze die op het Thorbecke VO in Rotterdam kan combineren met haar trainingsschema. Ze zit in haar examenjaar en volgt zoveel mogelijk de reguliere lessen. Als ze moet trainen, haalt ze de gemiste lessen op een ander moment in waardoor ze zo min mogelijk mist. Ook nu.


Want in de aanloop naar de EK, EYOF en WK merkt Yael dat de nadruk nog meer op de sport ligt. Ze reist vaker af naar Papendal, krijgt extra begeleiding en ervaart hoe de inhoud van de trainingen verandert: “Het aantal trainingsdagen per week blijft hetzelfde, maar de focus wordt anders. De sessies worden harder en specifieker. Met minder aandacht voor techniek en vooral gericht op kracht, conditie, uithoudingsvermogen en randori. Je wordt elke keer tot het uiterste gedreven.”

Prijzen win je samen

Die focus op randori vindt Yael heel leuk, maar ze is ook dankbaar voor de techniektrainingen bij Chris de Korte. “Het een kan niet zonder het ander. En juist de techniektrainingen maken mij een betere judoka. Net als de samenwerking met Gé van den Elshout, mijn coach. Prijzen win je samen en hij weet me scherp te zetten. In het begin moesten we even wennen, maar we hebben een drive gevonden. Zo vind ik het fijn om vooraf samen de loting door te nemen en een wedstrijdplan te maken. De echte focus begint voor mij zodra mijn naam op het bord staat. Tot die tijd ben ik vrij ontspannen, praat en lach wat met mensen en ben ik wat losser. Dat werkt het beste voor mij.”

Mijn motivatie?

Altijd willen winnen!

“Ik wil de beste zijn,” lacht Yael. “Dat is mijn motivatie, ik wil altijd winnen. Dat is het allerbelangrijkste voor me. Ik streef ernaar om mooie punten te scoren met aanvallend en goed judo. Het afgelopen jaar heb ik medailles behaald en veel gewonnen. In 2020 stap ik over naar de -21 categorie. Een nieuwe fase. Met volwassen tegenstanders die qua fysieke kracht verder zijn in hun ontwikkeling. Daarom staat het aankomend jaar vooral in het teken van kennismaken, doorgroeien en het beste uit mezelf halen. En als het even kan, winnen. Dat is en blijft mijn drijfveer.”