Een jiujitsu toernooi in corona tijd?

Geschreven door Hans Snijder van de NSCJJ

Begin 2020 waren we met zijn allen vol goede moed voor het aankomende jiujitsu wedstrijdseizoen. Naast verschillende toernooien in Nederland stonden er ook veel internationale evenementen op de planning. Van zogenaamde Open toernooien in Duitsland, Nederland, België naar Grand Slams in Parijs en Roemenië tot aan het EK in Israël en het WK in Abu Dhabi. Toen sloeg corona genadeloos toe en kwam alles piepend en knarsend tot stilstand. Veel is er nagedacht om toch wedstrijden te organiseren. Maar hoe dan? Hoe ga je om met het risico van besmettingen, de beperkingen die in ieder land zijn opgelegd en de vele reisbewegingen en kosten die dat met zich meebrengt. Totdat er een lumineus idee ontstond: we organiseren een elektronisch toernooi.

Gelukkig kent jiujitsu meerder wedstrijdvormen, waarbij het Duo System zich met enige aanpassing prima leent voor een elektronische variant. Bij Duo System laten twee sporters hun vaardigheden zien aan de hand van vastgestelde aanvallen. De getoonde technieken worden vergeleken met die van de tegenstander en daar wordt door een jury een winnaar uit bepaald. Als je de bewuste technieken nu eens opneemt op video? En dat door de scheidsrechters laten beoordelen? Het idee was snel geboren maar nu de uitvoering. In Duitsland waren er mensen bereid dit te gaan organiseren. In eerste instantie opgezet als clubtoernooi maar al snel is er besloten om er een Open toernooi van te maken.

De aanmeldingen stroomden binnen

Uiteindelijk zijn er 129 koppels ingeschreven, afkomstig uit 15 landen en vanuit 4 verschillende continenten. Zoveel deelnemers voor Duo System hebben we nog nooit gehad op een toernooi. Logisch, want de kosten om mee te mogen doen waren slechts een paar euro en je kon je gelijk meten met deelnemers uit de hele wereld. Ook moesten er voldoende scheidsrechters beschikbaar zijn. We hebben uiteindelijk 16 scheidsrechters met een internationale licentie bereid gevonden hieraan mee te werken.

Eind oktober was het zover: de deelnemers kregen een speciale code waarmee de video ingestuurd kon worden. De scheidsrechters kregen een seintje als er een poule klaarstond om te beoordelen en binnen 48 uur was iedere poule door meerdere scheidsrechters voorzien van punten. De beste vier koppels per poule gingen door naar de halve finale en kregen de mogelijkheid om een nieuwe video in te sturen. Deze video’s werden opnieuw beoordeeld waarna de finales konden worden gestart. Zo zijn uiteindelijk de eerste, tweede en derde plaatsen bepaald. Alle winnaars krijgen hun medaille thuisgestuurd.