MJOP | Masterclass emotionele intelligentie

Sebastian Buurma, sportpsycholoog

Tijdens een sportwedstrijd ontstaan veel verschillende en sterke emoties. Doordat ons gedrag en daarmee ons presteren sterk bepaald wordt door emoties, speelt emotionele intelligentie (EI) een belangrijke rol bij het behalen en volhouden van succes. Door emotionele intelligentie als strategie toe te passen krijg je niet alleen een effectief schild tegen de negatieve effecten van emoties, maar zorg je er ook voor dat jij emoties kunt inzetten om het maximale uit jezelf en je sporters kunt halen. Oftewel, je wordt de regisseur van jouw emoties en daarmee jouw presteren.”, introduceert Sebastian Buurma, oprichter van Emotiplus de masterclass emotionele intelligentie. We spraken met de sportpsycholoog over wat de trainers van de masterclass kunnen verwachten. In het teken van het meerjarenopleidingsplan judo volgden de coaches op het NTC Papendal afgelopen woensdag in een introducerende masterclass wat emotionele intelligentie kan betekenen voor hun coaching. Buurma, vroeger actief hockeyer, kartracer en tegenwoordig muzikant in zijn vrije tijd, is vier jaar geleden begonnen met Emotiplus. “Dit bedrijf kwam voort uit het idee dat er binnen de topsport een groot arsenaal aan psychologische technieken en mentale / fysieke voorbereidingen is, maar methodes waarmee sporters hun emoties leren beheersen, ontbraken. Een emotie is letterlijk een gevolg op een situatie/ gebeurtenis. In sport heb je continu nieuwe situaties waaraan je je moet aanpassen en dus ook continu nieuwe emoties. Als je daar mee om leert gaan dan is mijn hypothese dat je je potentieel volledig kan benutten.”, begint de sportpsycholoog. “Vervolgens ben ik mijn krachten gaan bundelen met een andere collega en zijn we aan de slag gegaan. Vier jaar later doen wij dat nog steeds! In de sport maar ook de zorg en bedrijfssector.”

De masterclass

“Normaal gesproken maken we hele lange interventies met jaarplannen maar we merkten ook dat weinig mensen het onderwerp kennen. Met deze masterclass geven we een introductie op het hele onderwerp. Wat is emotionele intelligentie en waarom is het belangrijk?” Het is namelijk best makkelijk om met emotionele intelligentie aan de slag te gaan. Wij hebben daarom een masterclass gemaakt waarin we de complete theorie voorschotelen waaruit blijkt dat emotionele intelligentie een praktisch handvat kan bieden en dat het vaak ook niet heel moeilijk is, snel beter te worden in het beheersen ervan. Het is een hele generieke vaardigheid die je kan gebruiken op school, sport en werk. Als je het leert te gebruiken dan heb je er in elke situatie wat aan.”

Emotionele intelligentie

In de masterclass geeft Buurma antwoord op de vraag wat emotionele intelligentie precies inhoudt: “Emotionele intelligentie is het herkennen, het begrijpen en het kunnen reguleren van de emoties van jezelf en die van de ander. In die zin zit eigenlijk alles. We hebben continue emoties door ons lichaam vliegen en sommige emoties helpen jou beter te presteren, anderen schaden je juist. Dat verschilt per persoon en per situatie. “ “Op dit moment hebben veel sporters en coaches nog weinig kennis over wat emotionele intelligentie voor een sporter kan betekenen”, vertelt Buurma. “Wat je vaak ziet, is dat sporters bekend zijn met ontspanningsoefeningen, maar wat doe je als je juist heel gespannen moet zijn om een prestatie te leveren. Dan wil je geen ontspanningsoefeningen doen. Met andere woorden, je wilt weten wat je moet doen om in de ideale mindset te komen. Dit is voor elke sporter op elk moment anders. De één wil rustig in het toernooi rollen en later pas een vorm van stress / spanning opbouwen. Terwijl de ander het liever precies andersom heeft.” Emotionele intelligentie is trainbaar De masterclass is voor Buurma een succes als de judocoaches weten wat emotionele intelligentie inhoudt en dat ze snappen dat het trainbaar is. Ook vindt hij belangrijk dat men snapt dat het helemaal niet zo’n moeilijke vaardigheid is om aan te leren. Als voorbeeld geeft hij een voetbalkeeper die met een kleine aanpassing een negatieve emotie die hem belemmerde aanpakte. “De desbetreffende keeper presteerde een stuk minder goed als hij zich gehaast voelde. Met een kleine verandering, het wat eerder aanwezig zijn dan de rest van het team om zijn handen in te tapen, gaf hem enorm veel rust.” Tot slot zou de psycholoog aan sporters en coaches mee willen geven dat emotionele intelligentie je aanpasbaar en flexibel maakt. “Speel je potentieel vrij is jarenlang onze leus geweest. We leren niet iemand sneller te rijden of een bal beter aan te nemen. We leren een persoon in elke situatie wat hij of zij ook daadwerkelijk kan benutten. Je grootste vijand ben je vaak zelf. Emoties zijn daarin vaak de grootste valkuil maar kunnen ook je grootste vrienden zijn. As jij jouw emoties goed kan benutten dan ben je in staat maximaal te presteren. Emoties schaden je of helpen je juist. Het gaat erom wie er leiding heeft over jouw emoties.”.