KENNISMAKEN MET...
ALLARD SCHULENKLOPPER

Hoofdcoach jiujitsu bij Judo Bond Nederland

Eind vorig jaar is de topsportstructuur van jiujitsu heringericht bij Judo Bond Nederland (JBN). Jiujitsu is vanaf heden opgedeeld in topsport en wedstrijdsport (breedtesport) en voor het topsportgedeelte is Allard Schulenklopper benoemd tot de nieuwe hoofdcoach jiujitsu bij de JBN. In dit artikel maken we kennis met de coach.

De 43-jarige Allard is woonachtig in Gouda en getrouwd met Mariolein den Edel waar hij drie kinderen mee heeft. Samen met zijn vrouw, dochter van Mario den Edel (10e dan jiujitsu), is hij sinds 2002 mede-eigenaar van Sportschool Den Edel Gouda NL. “Tijdens de CIOS-opleiding heb ik Mariolein ontmoet en zodoende ben ik steeds meer gaan lesgeven bij de sportschool. Destijds heb ik bijvoorbeeld de wedstrijdselecties opnieuw opgezet. Daar kwamen de laatste jaren ook coördinerende- en managementtaken bij wat resulteerde in een uiteindelijke overname. Mario is ook nog steeds actief, hij geeft twee keer per week jiujitsu lessen”

De uit Apeldoorn afkomstige Allard kwam op jonge leeftijd in aanraking met de budosport. “Onze buurman gaf judolessen bij Sportschool Ten Tije in Apeldoorn en zodoende zijn mijn broer en ik ermee gestart. Toen ik een jaartje of 12 was, ben ik ook jiujitsu gaan doen.” De combinatie judo en jiujitsu beviel Allard goed en tot en met zijn 21ste deed hij bij beide disciplines mee aan wedstrijden. Uiteindelijk koos hij bewust om met jiujitsu door te gaan. “Ik zat in de kernploeg en heb meegedraaid met EK’s en WK’s. In Zweden (1997) veroverde ik EK-brons (+94 kg) en in Berlijn (1998) WK-brons (-94 kg).”


Behalve zijn eigen wedstrijddeelname internationaal, werd Allard ook steeds meer actief als trainer/coach bij zijn sportschool. Om die reden besloot hij redelijk vroeg zelf te stoppen met wedstrijden en alleen nog bezig te zijn met zijn eigen pupillen. “Ik wilde me focussen op de jeugd die het ook goed deed, zowel bij judo als jiujitsu. Ik vind dat je er dan ook in de weekenden bij moet zijn om te coachen en begeleiden. Ik denk dat het voor hen zeker een pré is dat ik zelf ook op hoog wedstrijdniveau actief ben geweest. Ik kan me goed inleven in mijn pupillen en vind het daarnaast leuk om het beste uit hen te halen.”

EK jiujitsu eerste meetmoment

Begin juni stond het eerste meetmoment op de kalender: de Europese kampioenschappen voor senioren. Als clubcoach maakte Allard al verschillende titeltoernooien mee, waardoor het niet nieuw voor hem was. “Afgelopen tien jaar heb ik nauw samengewerkt met bondscoaches en clubcoaches richting een eindtoernooi. Het grote verschil is dat ik toen met name de focus op mijn eigen pupillen had. Nu had ik me extra voorbereid om er voor het volledige Nederlandse team te zijn. Ik heb het als leuk ervaren. Er hing een goede sfeer en het ging allemaal vrij natuurlijk.”


Bij de EK jiujitsu veroverde de Nederlandse ploeg vier medailles. Maar Allard kijkt graag verder dan dat. “Als we puur kijken naar de medailles die we hebben behaald, hebben we het goed gedaan. Op een enkeling na hebben we meegestreden om de medailles. Belangrijker is het proces van wedstrijdsport naar topsport waar we mee bezig zijn. De landen om ons heen lijken ons een beetje in te halen. Dat moeten we voorkomen door in Nederland jiujitsu meer als topsport te beoordelen. Die weg zijn we nu ingegaan.”


Doorgroei van wedstrijdsport naar topsport

Allard is van mening dat het goed is dat jiujitsu weer onder de afdeling topsport valt. “We moeten meer topsportminded worden. Er zijn op dit moment nog te weinig concurrenten in eigen land. De mensen die we hebben, zijn stuk voor stuk in de top 10 gerankt. Maar als we kijken naar concurrerende landen als Rusland, Polen en Duitsland zijn er meer jiujitsuka’s per categorie waar ze uit kunnen kiezen. Daar moeten ze echt concurreren en strijden. Wij kunnen op dit moment alleen kijken of jiujitsuka’s goed genoeg zijn voor het winnen van medailles op EK’s of WK’s. Ik voel me verantwoordelijk en vind het ook leuk om als hoofdcoach hiermee aan de gang te gaan. Uiteindelijk wil ik wereldwijd een paar treden omhoog.”


De uitdaging ligt er voor Allard. “Er zit behoorlijk wat potentie bij de groepen tot 18 en tot 21 jaar. Het is nu belangrijk om uit te zoeken met sporters en coaches hoe we dit goed kunnen stroomlijnen. Als je Nederlands kampioen wordt, ben je er nog lang niet. Dat is pas het begin en daar moeten we op inzetten. Samen met de trainer/coaches in het land moeten wij de sporters op een hoger level laten komen.”

WK en World Games

Na de zomer staan er belangrijke kwalificatietoernooien op het programma met als afsluiter de wereldkampioenschappen in Abu Dhabi. In 2021 staat de volgende editie van de World Games op de agenda.