EJU Training Camp #OpPapendal


als voorbereiding op de wereldspelen voor militairen

Benjamin van Leeuwaarde

Van 17 tot en met 24 juli is Sportcentrum Papendal voor de tweede keer gastheer voor een officieel EJU Training Camp. Na de succesvolle eerste editie, waar meer dan 250 judoka’s uit binnen- en buitenland aanwezig waren, worden ook de komende editie veel internationale toppers verwacht. De stage is een perfecte voorbereiding op de WK judo voor senioren (augustus) en de EK judo voor junioren (september), maar ook voor de wereldspelen voor militairen. Laatstgenoemde wordt van 16 tot en met 27 oktober georganiseerd in het Chinese Wuhan, waar naar verwachting tussen de 50 en 100 Nederlandse militairen aan deelnemen. Onder hen ook vier judoka’s, die als voorbereiding aanwezig zijn bij het EJU Training Camp op Papendal.


Militair en judoka

Militairen Benjamin van Leeuwaarde (33) en Kevin ten Hoeve (30) zijn twee van de vier judoka’s die Nederland gaan vertegenwoordigen tijdens de militaire wereldspelen. Beiden zijn geen onbekenden binnen de judowereld. De uit Haarlem afkomstige Benjamin won als junior en senior verschillende prijzen op titeltoernooien, waaronder brons op de EK -20 en EK -23. Ook won hij in 2011 zilver op de militaire wereldspelen. Ten Hoeve, woonachtig in Maassluis, veroverde onder andere vorig jaar brons op de WK judo voor militairen en op de NK judo voor senioren. Sinds 2008 zijn de judoka’s actief binnen defensie. Benjamin rolde er via zijn voormalig coach Benito Maij in, Kevin kwam ermee in aanraking via zijn vader, die daar ook werkzaam is. Via defensie krijgen beiden de mogelijkheid op internationaal niveau als judoka in actie te komen.


Trainingsstage op Papendal

Drie tot vier maanden voor een belangrijk titeltoernooi worden de trainingen steeds serieuzer voor de militairen. Benjamin: “De stage op Papendal is het eerste belangrijke trainingsmoment voor ons. Het is een mooie gelegenheid om te kijken waar we nu staan. Dat het in eigen land plaatsvindt, maakt het voor ons alleen maar toegankelijker.” Kevin: “Op Papendal kunnen we veel randori’s maken en weten we waar we staan. Dit is de plek waar we omvang gaan maken en hier kunnen we vervolgens serieus op doorpakken. Door de trainingsstage ontdekken we waar we staan ten opzichte van onze concurrentie. Een aantal van hen zijn namelijk ook aanwezig op Papendal.”


Trainen, werken en nog eens trainen

Om op hoog niveau te presteren, besteden Kevin en Benjamin een flink aantal uur per week aan trainingen. Samen met de werkgever wordt dit afgestemd. “Vanuit defensie zijn er bepaalde trainingsdagen en trainingsstages”, licht Kevin toe. Behalve de stage op Papendal reizen de judoka’s ook af naar Slowakije voor een trainingsstage en doen ze mee met de NK judo ter voorbereiding op hun eindtoernooi. “Hierin denkt defensie ook mee en betekent ze ook iets voor ons”, vertelt Benjamin. “Een aantal trainingen voeren we uit in de tijd van de baas, de rest gebeurt in onze eigen tijd.”

Klaar voor de strijd

Zowel Kevin als Benjamin gaan tijdens de wereldspelen voor een plek op het podium. Kevin doet mee in de klasse tot 100 kilogram, Benjamin vertegenwoordigt Nederland voor het eerst in de categorie boven 100 kilogram. Kevin: “De wereldspelen is voor ons het hoogste podium waar we op kunnen acteren. De verwachting is dat het toernooi nog beter bezet is dan het WK vorig jaar.” Dit bevestigt Benjamin ook. “De categorieën -100 kg en +100 kg zijn de grootste poules bij de militairen en de deelnemers zijn internationaal ook geen onbekenden. We hebben ervaring met wedstrijdspanning en kennen een groot aantal van het deelnemersveld. We gaan er alles aan doen om het podium te behalen!”

Militaire wereldspelen

Eens in de vier jaar worden de militaire wereldspelen georganiseerd. Circa 6.000 sporters uit 75 tot 100 landen nemen het in 32 takken van sport tegen elkaar op. De vader van Kevin, Anne ten Hoeve, is de chef d’équipe en zal de groep judoka’s begeleiden en meegaan naar China. Naast Kevin en Benjamin komen ook Kevin Jansen en Iris Benjamins als judoka in actie.

Kevin ten Hoeve