Tornike Tsjakadoea

Op 24 juli stappen de heren tot 60 kg de mat op. Voor Judo TeamNL komt dan Tornike Tsjakadoea in actie. De in Leeuwarden geboren judoka combineert een Georgische stijl van body-to-body judo met een Nederlandse manier van pakking vechten en heeft laten zien dat hij kans maakt op een Olympische medaille.


Gewichtsklasse: -60 kg

Geboortedatum: 5 oktober 1996

Clubhistorie: Judoschool Oord, Kenamju

Wereldranglijst: 13e

Belangrijkste resultaten: Brons Doha Masters 2021, Brons Dusseldorf Grand Slam 2020, Europees kampioen junioren 2016, Brons EK onder 23 in 2016

Belangrijke concurrenten

#RoadtoTokyo

Op de sterkbezette Doha Masters wint Tornike Tsjakadoea de bronzen medaille. Na knappe winstpartijen tegen geplaatste judoka's, hoeft de TeamNL judoka, uitkomend in de -60 kg categorie, in de partij om het brons niet in actie te komen vanwege een blessure bij zijn tegenstander Walide Khyar uit Frankrijk. Onderweg naar zijn medaille laat de 24-jarige Nederlander zien dat hij ook een serieuze kandidaat is voor een medaille op de Olympische Spelen. Na een bye in de eerste ronde weet het lichtgewicht overtuigend te winnen van de Fransman Luka Mkheidze (waza-ari) en de als vierde geplaatste Francisco Garrigos (ippon). In de kwartfinale treedt het Nederlandse lichtgewicht aan tegen de als vijfde geplaatste Rus, Yago Abuladze. Na vier minuten in de golden score dacht de TeamNL judoka een score te maken maar werd na het bestuderen van de beelden bestraft voor het onder de band pakken en kreeg zo zijn derde straf. Via winst in de herkansing tegen Urozboev en het uitvallen van Khyar knokt de 24-jarige Tsjakadoea zich toch naar zijn eerste World Masters medaille.

Tornike takeover

Altijd al willen zien hoe een dag in het leven van een topsporter eruit ziet? Tornike laat in zijn takeover zien hoe hij zijn dag beleeft.