INTERVIEW MET HANS BELDER

“Aikido is een hele waardevolle component van mijn leven”

Sinds 1979 beoefent Hans Belder aikido en heeft hij zich gespecialiseerd in de aikikai-stijl. Hij was maar liefst acht jaar actief als voorzitter van de Nationale Commissie Aikido (NCA) en middels het leraarschap, als voorzitter van de District Aikido Commissie NH (vanaf 1987), het verzorgen van stages, oprichten van Aikidoschool Amstelveen en meer activiteiten heeft hij zijn voetafdruk in de aikido gemeenschap achtergelaten. De JBN interviewde Belder die door het beoefenen van aikido werd geholpen om weer goed op deze aarde te staan.

Ontdekking van aikido “In 1977 was ik met twee vrienden op fietsvakantie in Engeland. Eén van hen was bioloog en met zijn allen hadden wij afgesproken waar mogelijk wilde planten te plukken en te eten, maar dit ging helemaal mis. We liepen alle drie een vergiftiging op en ik ben na 24 uur in coma te zijn geweest met ernstig geheugenverlies bijgekomen. Dit was ontzettend ingrijpend. Ik studeerde nog en moest als het ware mijzelf weer uit- of terugvinden. Ik was heel veel kwijt. In dat kader ben ik op zoek gegaan naar iets dat mij hielp om weer goed op deze aarde te staan en tot leven te komen; dat is aikido geweest. Mede om deze reden is aikido een hele waardevolle component in mijn leven. Ik begon de discipline op 27-jarige leeftijd bij het Oost-West Centrum in Amsterdam. Aikido heeft veel lagen en schillen zoals de fysieke techniek, de mentale scherpte en een spiritueel doel. Ik vind het mooi dat het erop gericht is om samen met een partner iets positiefs te creëren en dat geeft mij ontzettend veel energie.”

Voorzitterschap Nationale Commissie Aikido (NCA) “In 2009 werd Aikido Bond Nederland opgericht. Het was de intentie dat alle aikidoka’s zich daarbij zouden aansluiten. Tijdens een vergadering waar een groot gedeelte van de JBN aikidoleraren en yudansha aanwezig was, kwam naar voren dat deze wens niet onder ons leefde. Een beperkt aantal leraren is destijds overgestapt. Begin 2011 ontstond de situatie dat niemand meer zitting had in de NCA. Daarvoor vormde Tessa Huiskamp in haar eentje de NCA. Dat was natuurlijk teveel voor één persoon. Tijdens een overleg in maart 2011 bespraken wij wij de ongewenste situatie. Zonder NCA konden wij geen stages organiseren, beleid bepalen en nog veel meer zaken werden niet opgepakt. . Ik gaf toen aan dat ik bereid was om in de NCA te stappen en voor ik het wist was iedereen enthousiast. Zij benoemden mij al snel tot voorzitter waarbij ik aangaf dat ik dat niet in mijn eentje wilde doen. Hierdoor zijn een aantal andere aikidoka met mij in de commissie gestapt. Een van mijn voorwaarden was dat de drie stijlgroepen in de de NCA vertegenwoordigd moesten zijn.”

Het JBN Aikidofestijn “Er worden ontzettend veel stages georganiseerd. Echter, namen wij de trend waar dat er een verdunning in aanwezigen was. Waar voorheen 100 a 200 man op de tatami stonden en naar een centrale plek reisden, hebben mensen vandaag de dag minder tijd en gaan ze naar stages dichter bij huis. Jan-Gerrit Post opperde een idee voor een ontmoetingsbijeenkomst met meerdere leraren inclusief lunch. Ik vond dat een goed idee en ben dat verder uit gaan werken met als doelstelling alle JBN aikidoka uit de drie stijlgroepen samen te brengen. Zo ontstond het aikidofestijn; met als onderliggend concept dat de aanwezige aikidoka’s in vrijheid kunnen kiezen wat ze op die dag doen, welke stijl, bij welke leraar. Op 26 januari is inmiddels de 5e editie van het succesvolle aikidofestijn georganiseerd. Op Papendal verzorgden zestien leraren lessen aan ongeveer 180 deelnemers. Voor mij was dit de laatste keer dat ik het aikidofestijn organiseerde. Inmiddels heb ik het stokje overgedragen aan Siewert Baar.

“Het aanbrengen van structuur, het definiëren van de werkvelden en verdelen van de verantwoordelijkheden binnen de NCA zijn zeker een mijlpaal voor mij”

Komende periode en boodschap voor de achterban “Voorlopig blijf ik een vraagbaak voor de nieuwe voorzitter van de Nationale Commissie Aikido – Siewert Baar. Daarnaast ben ik van plan om meer stages en dojo’s te bezoeken. Mijn boodschap aan de achterban is: respecteer de ander, er is niet één vorm van aikido! Er zijn, als je je ogen de kost geeft, ontzettend veel manieren om aikido te beoefenen. Ik heb het geluk gehad dat ik iets heb gevonden dat bij mijn levensweg past.” Als ik me goed voel, train ik weer een uurtje mee in de groep waar ik zelf altijd les aan gaf. En de bedoeling is dat ik straks weer wekelijks een uur of wat op de mat sta.”

“Tijdens het JBN aikidofestijn is het de gezamenlijkheid waar ik van geniet. Er was ook weer een prachtige kamiza door Gerrit de Koe ”