KENNISMAKEN MET..... GIJSBERT ZITMAN

Lid Nationale Veteranen Commissie Budo (NVCB)

Mijn beleving van het judo

Interview door Albert te Pas

Mijn naam is Gijsbert Zitman en ik ben met judo begonnen in 1967 met als doelstelling sportief bezig zijn, mezelf weerbaar maken en niet afhankelijk zijn van een team. Judo voldeed aan mijn wensen. Nu in 2020 ben ik nog steeds blij deze keuze gemaakt te hebben, mede omdat het voor een groot deel bepalend is geworden voor mijn manier van leven. Het judo denken is van toepassing in alle fasen en omstandigheden in het leven. Je bent niet alleen fysiek weerbaar, maar ook mentaal getraind en empathisch voor je omgeving. Je krijgt oog en begrip voor anderen.

Het judo is voor mij in de loop der jaren een “academische” sport geworden zoals Jigoro Kano dat bedoeld heeft. Judo geeft meerwaarde aan het leven. Dit kwartje viel bij mij op latere leeftijd. Nog een van de vele voordelen; je krijgt judo vrienden die er net zo instaan en uitkijken naar de vele momenten die samen worden beleefd. Ook een belangrijk voordeel is, dat als je goed bent voor je lichaam, je lichaam goed is voor jou.

Ik ben nu 68 jaar oud of jong, noem het maar; 68 is maar een getal. Ik voel me zo oud of jong als ik me voel. De ene keer is dat 45 of 50, de andere keer weer wat ouder. Dat gevoel heb ik mede aan het judo te danken. Dagelijkse trainingen of er gewoon bij zijn, bewerkstelligen dit mede. In de loop der jaren heb ik met hulp van judomeesters en -vrienden, opleiders en uke’s mijn 4e dan kunnen behalen, dit draag ik met trots uit. Uiteraard heb ik dit buiten mezelf onmiskenbaar ook te danken aan deze docenten, medejudoka en -vrienden.

"Als secretaris van de District Graden Commissie Judo Zuid-Holland sta ik al enige jaren midden in het veld waar kandidaten en pupillen zijn en voel me verrijkt mee te kunnen trainen en waar ik kan te begeleiden zo op mijn manier. Ik ben enorm gepassioneerd en weet erover mee te praten en denken. Daarnaast word ik regelmatig gevraagd als katajudge."

Twee tot drie keer per week judo ik in Spijkenisse, Haarlem (CIOS), Papendal en/of Wijk bij Duurstede. Deze laatste twee locaties hebben te maken met licentie trainingen ten behoeve van het kata judgen en het lid zijn van de District Graden Commissie Judo Zuid-Holland. Ook ben ik te vinden op seminars, thematrainingen JBN, NVJJL, NVCB veteranen en de trainingen van Japanse Kodokan meesters (kers op de taart) en districts dangraad examentrainingen.

De maandagmorgen is, voor zowat heel Nederland een moment om de week op te starten en niet het fijnste moment. Voor mij en een groot aantal medejudoka wel. We starten halverwege de ochtend met judo onder leiding van één van onze grootmeesters in Spijkenisse. Dit wordt voorafgegaan door een kop koffie en na twee uur trainen eveneens hiermee ook afgesloten, soms met gebak als iemand wat heeft te vieren. Gezelligheid en plezier hoort voor mij ook bij judo. Ik wil iedereen die hiertoe in staat is deze sport van harte aanbevelen.

Judo onderdeel maken van het schoolprogramma in de onder- en bovenbouw lijkt mij een noodzaak, dat verdient zich terug. Kinderen leren respect te krijgen; zij worden weerbaar en assertief; krijgen zelfvertrouwen en eigenwaarde, nemen op de juiste momenten afstand en zo meer. Niet als doel maar wel als bijkomend voordeel is dat de maatschappelijke schade hierdoor als gevolg van vernielingen, drank- en drugsoverlast en nog veel meer dat niets met respect heeft te maken, zal afnemen.

Ik kan iedereen aanbevelen de judosport te beoefenen, dit hoeft niet alleen competitie te zijn. Doen wat bij je past. Zeker bij het ouder worden, waarbij we meer naar ons lichaam moeten luisteren. Kata is een onderdeel van judo (basis van alles) dat tot op zeer hoge leeftijd getraind en gevolgd kan worden.

Daarbij is er gelukkig een club ontstaan van veteranen > 30 jaar (NVCB), die een aantal keren per jaar ergens in één van onze zeven districten trainingen/seminars organiseert gedoceerd door prominente topsensei, waar je op je eigen manier aan deel kunt nemen.

"Heb je wat ingeleverd als gevolg van het ouder worden? Dit speelt niet bij judo en veteranen. Je bent er bij en hebt plezier, dat is waar het om gaat. Een aanrader."

Iedereen kan zich, gratis en zonder contributie, laten registreren als Budoveteraan bij de NVCB. Aanmelden via E-mail: Budoveteranen@gmail.com Informatie volgen via Facebook: Nationale Veteranen Commissie Budo Ook via het enige Nederlandse Budo Magazine van de NVJJL En natuurlijk ook op de JBN-site