Gezonde voeding essentieel in het judo

Daniëlle Vriezema over voeding

Gezonde voeding en leefstijl is een erg belangrijke component in het judo.

In het meerjarenopleidingsplan (MJOP) van de JBN is er dan ook veel aandacht voor deze leerlijn. In juni stond voor de RTC judoka’s het thema voeding en leefstijl middels een webinar op het programma. Ook een aantal ouders en coaches volgden geïnteresseerd de webinar die werd verzorgd door voormalig topjudoka en diëtiste Daniëlle Vriezema. Daniëlle Vriezema stond als judoka in 2000 op de Olympische Spelen in Sydney. Na haar topsport carrière heeft ze haar eigen praktijk (Di)eet Slim opgericht en is sinds 2012 full time werkzaam in haar bedrijf. “Ik heb eigenijk altijd al veel energie gehaald uit het begeleiden van mensen. Mijn praktijk richt zich naast voeding ook heel erg op leefstijl. Eigenlijk weten mensen heel goed hoe ze moeten eten en dat ze moeten bewegen maar het lukt ze niet en daar begeleid ik hen dan in.”

De webinar voeding voor judoka’s heeft Daniëlle geprobeerd zo praktisch mogelijk in te steken, voornamelijk gericht op bewustwording. “Hoeveel eet je eigenlijk en wat zou je moeten eten? Komt dat overeen?” Dat zijn onderwerpen die toegelicht worden begint Daniëlle.

“Je hebt zeker bij jongeren veel verschillen in wat men eet. De één eet als een beer terwijl een ander amper één broodje eet. Een stukje bewustwording wat moet ik nu eigenlijk eten is daarin erg belangrijk. Het kan zijn dat iemand keihard traint maar eigenlijk geen brandstof heeft om de training af te werken. Ben je hier bewust van dan zie je dat je eigenlijk heel veel moet eten."

“Een ander punt dat ik heb behandeld, is hoe je dit dan praktisch kan gaan organiseren. Hoe richt je je maaltijden in als die bijvoorbeeld onder trainingen of schooltijden vallen of als je een lange reis moet maken voor de training. Zeker als je kijkt naar een warme maaltijd. Eet je dan toch een maaltijdsalade, wrap of kwark met fruit?”

Er was nog veel meer te bespreken “Een uur is natuurlijk veel te kort om alles te bespreken.”, geeft Daniëlle aan. “Ik wil sporters dan ook aanleren goed naar het totale plaatje te kijken. Wanneer had ik dipjes in mijn energie? Hoe komt dat? Was het gewoon saai , ben ik weinig buiten geweest, heb ik te veel stil gezeten of misschien wel te weinig suikers binnen gekregen. Vervolgens kan je kijken naar wat je kan veranderen in dat patroon. Als iemand klaagt dat hij moe is, kan dat uit eten komen maar ook aan hoe laat hij of zij naar bed gaat. En eet je dan wel wat voor je naar bed gaat. Vul je wel genoeg aan. Of misschien moet je wel kijken naar telefoon gebruik, dat is natuurlijk best verslavend en hoe ga je daar dan mee om?

"Voeding zou veel aandacht moeten krijgen” Dat gezonde eten in het judo belangrijk is, is over het algemeen best bekend. Goede begeleiding hierin is volgens Daniëlle essentieel. Ten opzichte van haar periode als actieve topsporter zijn grote sprongen voorwaarts gemaakt. Toch mag er nog meer aandacht voor voeding komen volgens de Olympiër. “Als jij moet afvallen gaat bijna elke trainer er maar vanuit dat je wel weet hoe je dat moet doen. Het kan dan heel erg helpend zijn daarin veel meer begeleiding te krijgen. Ik heb dat zelf destijds wel gemist. Het is gewoon altijd fijn als iemand je helpt. Ik probeer dat ook echt mee te geven. Heb jij niet zo veel kennis over voeding? Probeer die dan te halen bij iemand anders. Het is helemaal niet raar om die begeleiding aan te vragen. Het wordt ook gefaciliteerd binnen ons zorgstelsel.”

Een ander voorbeeld die Daniëlle aanhaalt is een vraag die ze tijdens de Webinar Voeding stelde: “ Op de vraag of je gezond eet gaf bijna iedereen aan van wel. Maar als je dan vraagt: “weet je ook hoeveel je precies moet eten?” dan zijn dat er een stuk minder. Het is wel lastig. Waarom zou je expres ongezond gaan eten. Dus de meesten mensen denken echt dat ze gezond eten. Vaak ontbreekt er een stukje dieperliggende kennis. Zeker voor combinatie krachtsport dat judo is en het afvallen. Daarmee kun je de sport alleen nog maar beter maken!”