KENNISMAKEN MET..... Irene Suurland

Lid Nationale Veteranen Commissie Budo (NVCB)

Mijn beleving van het judo

Interview door Albert te Pas

Mijn naam is Irene Suurland, geboren in 1978 te Delft en opgegroeid in Monster, wat nu onderdeel is van de gemeente Westland. Ik ben opgeleid tot leerkracht in het basisonderwijs en heb 16 jaar in het onderwijs gewerkt voor de groepen 1 t/m 8. Sinds een paar jaar woon ik, samen met mijn man en drie kinderen, met veel plezier in Wateringen.

Sport is altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Ik heb in mijn jeugd jarenlang geturnd en aardig wat kilometers gemaakt met hardlopen en skeeleren. Ook was ik regelmatig te vinden hangend aan een touw in de klimmuur of aan de rotsen. Judo was op dat moment nog niet in beeld.

Ik ben zo’n 5 jaar geleden, op 38-jarige leeftijd voor het eerst in contact gekomen met judo, doordat ik op zoek was naar een geschikte sport voor mijn zoontje van toen 7 jaar. Tijdens een proefles bij Velo Ryu Ha te Wateringen zag ik een moeder (van een meisje uit mijn klas) samen met een andere vrouw in een hoek van de dojo aan het judoën. Deze moeder was Marie-José Nieuwenhuizen, 3de dan judo.

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik liet het mij geen twee keer vragen toen ze vroegen om ook een keertje mee te trainen. En daar stond ik een week later voor m’n eerste judoles ooit. En die allereerste les is het begin van mijn (nog prille) judocarrière. En het heeft mij zoveel meer gebracht dan ik in eerste instantie kon vermoeden.

Alles waar judo voor staat, is zo waardevol ook naast de judomat. Het is voor mij een levenskunst geworden. Door les te krijgen van de beste judoleraren (Sebastiaan Fransen, Richard de Bijl en Marie-José Nieuwenhuizen) heb ik mij volop kunnen ontwikkelen op lichamelijk en mentaal vlak. En het mooie is dat die ontwikkeling niet stopt. We lachen met elkaar heel wat af!

Er zijn mooie, waardevolle vriendschappen ontstaan. Samen lol maken en samen judoën is een heel fijne combinatie.

"En daar stond ik een week later voor m’n eerste judoles ooit. En het heeft mij zoveel meer gebracht dan ik in eerste instantie kon vermoeden."

Marie-Jose en ik geven judolessen op een basisschool, omdat wij ervan overtuigd zijn dat judo een bijdrage levert aan de fysieke en mentale welzijn van kinderen. Tijdens acht lessen staat steeds 1 van de 8 kernwaarden (respect, zelfbeheersing, moed, bescheidenheid, vriendschap, eer, beleefdheid en oprechtheid) van judo centraal. Iedere les is een feestje om te geven. Mooi om het enthousiasme en de ontwikkeling van de kinderen te zien.

Niet lang na mijn allereerste judoles heeft Marie-José mij kennis laten maken met het Ju no kata. Het kata die de principes van judo laat zien, het kata van de zachte weg.

Stapje voor stapje zijn we allereerst aan de slag gegaan met de vorm. Zij in de rol van uke en ik die van tori (inmiddels hebben we de rollen omgedraaid). Naarmate de vorm beter werd, konden we ook werken aan de inhoud.

Onze eerste wedstrijd was in september 2017 tijdens de Kodokan kata Cursus Amsterdam. Na afloop werd ik door Mas Blonk en Richard de Bijl gepromoveerd tot oranje band. Mijn blauwe band heb ik uitgereikt gekregen door Koji Komata tijdens een Ju no kata clinic in Enschede.

Om mee te mogen doen met het EJU kata toernooi in Brussel moest ik in ieder geval 1ste dan zijn. Op 16 februari 2019, na maanden van keihard trainen samen met Marie-José, heb ik mijn 1ste dan gehaald op Chitari. En ruim een week later stonden we samen op dat EJU kata toernooi in Brussel.

Wat was dat spannend en tegelijkertijd ook heel gaaf! We hadden daarna de smaak te pakken en wisten tijdens een internationale kata wedstrijd in Tours de 2de plaats te behalen.

En hoe gaaf en leerzaam was het om in de zomer van datzelfde jaar samen met Sebastiaan en Marie-Jose af te reizen naar het land van de rijzende zon, Japan! We volgden de kata Summer Course in de Kodokan. Hoe dichter kan je bij de bakermat van het judo zijn? Ik heb zoveel bijzondere mensen mogen zien/ontmoeten. Japanse grootheden in de judowereld. We hebben les gekregen van sensei Daigo (toen 93 jaar oud) en sensei Murata (beide zijn ons inmiddels helaas ontvallen) en van sensei Umezu en sensei Nagai allerlei nieuwe inzichten op het gebied van Ju no kata.

Tijdens “het examen” hebben wij in de Kodokan het Ju no kata mogen demonstreren. In Japan is het normaal om examen te doen als uke en als tori. Marie-José en ik wisten het “advanced certificate” binnen te halen.

Mijn grootste hoogtepunt in mijn judoleven, tot nu toe, is het WK kata 2021 in Lissabon. Wat een fantastische ervaring was dat! Het groepsgevoel was super en we hebben met elkaar heel veel lol gehad. En wat fijn te weten dat we nog zoveel kunnen groeien om ons kata nog beter te maken. Op zondag 14 november 2021 wisten wij tijdens het NK kata de eerste plaats te halen. Het idee dat wij nu de beste zijn van Nederland in het Ju no kata is eigenlijk niet te bevatten en iets wat ik vijf jaar geleden niet had durven dromen. Ik draag het judo een heel warm hart toe. Hoe mooi zou het zijn als we, aan de hand van de acht kernwaarden, het judo en elkaar naar ongekende hoogtes weten te brengen. Ik ben ervan overtuigd dat dat mogelijk is.

Laten we met elkaar wat meer doen zoals Keiko Fukuda zo goed wist te verwoorden: “Be Gentle, Be Strong, Be Beautiful” “Throught judo training you become a good person. Be gentle, be strong, be beautiful. In judo, you need strength of body, mind and soul. The gentleness is derived from the Japanese character, ju, which means flexibilty, softness… beauty, not only in the external sense, one who is compassionate, willing to help others. Inner beauty, I believe this is the true beauty.”

Iedereen kan zich, gratis en zonder contributie, laten registreren als Budoveteraan bij de NVCB. Aanmelden via E-mail: Budoveteranen@gmail.com Informatie volgen via Facebook: Nationale Veteranen Commissie Budo Ook via het enige Nederlandse Budo Magazine van de NVJJL En natuurlijk ook op de JBN-site