Het bewogen jaar van Kim Polling

De decembermaand is een maand om terug te blikken en vooruit te kijken. Zo ook voor topjudoka Kim Polling voor wie 2021 een zeer bewogen jaar is geweest. Ze werd niet geselecteerd voor de Olympische Spelen in Tokio, vocht die beslissing via de bezwaarcommissie aan, is in verwachting van haar eerste kindje en kiest na zes jaar voor een nieuwe prikkel door te gaan samenwerken met een nieuwe coach. Samen met de wereldtopper in de -70 kg bespraken we hoe zij het jaar 2021 heeft ervaren en kijken we alvast vooruit naar de toekomst.

Terugkijkend op 2021 vertelt Polling dat het vooral een heftig jaar is geweest. Met name het proces rondom de olympische selectie heeft haar veel gedaan: “Het is voor mij een heel bizar jaar geweest. Niet eens het feit dat ik niet geselecteerd ben voor de Olympische Spelen maar de manier waarop dit is gegaan, is voor mij heel heftig geweest. In mijn ogen heb ik nooit een onderbouwing gekregen die feitelijk juist was. Dat is echt wel iets waar ik het moeilijk mee heb gehad. Voor mijn gevoel zijn de spelregels achteraf veranderd. Dat daar nooit een goede reactie op is gekomen, heeft er zeker voor gezorgd dat mijn vertrouwen in de bond een deuk heeft opgelopen.”

Vooral het kwijtraken van dat vertrouwen in een aantal personen en de bond heeft de judoka van TeamNL pijn gedaan. “Je vertrouwt mensen en dat vertrouwen is tijdens de selectieprocedure gebroken. Dat is heel moeilijk te accepteren. Ook voor mijn omgeving is het heftig geweest. Vooral omdat ze zagen dat ik het er heel erg lastig mee had. Natuurlijk hebben ze me gesteund, ook tijdens de bezwaarprocedure. Desondanks is het wel heel lastig geweest. Het kwijtraken van dit vertrouwen heeft mij niet alleen de Olympische Spelen maar ook deelname aan de WK gekost. Ik heb de twee belangrijkste toernooien van het jaar gemist en heb maar vier toernooien gedraaid. Dat heeft veel impact gehad op zowel de judoka als de persoon Kim.”

Ondanks het lastige jaar heeft Polling haar blik op de toekomst gericht. “Ik vind het heel fijn dat er vanuit de bond wordt gekeken naar verbeteringen in het kwalificatietraject richting Parijs 2024. Er is feedback aan de judoka’s gevraagd om mee te denken in dit proces en ook de atletencommissie is nu heel nauw betrokken. Dat is fijn en helpt voor mij om het vertrouwen in de bond terug te vinden. Ook ervaar ik dat er zowel vanuit de bond als ook mijn nieuwe coach de intentie is om zaken in de toekomst beter aan te pakken.”

Voor de toekomst hoopt Polling op een transparanter proces. “Er moet meer openheid zijn in de communicatie met de atleten. Het mag niet meer zo geheimzinnig aanvoelen. Het leek alsof er vanuit de bond een spreekverbod voor de coaches richting mij gold. Die bleek er helemaal niet te zijn. Die hele periode voelde heel raar. Voor mij overheerste het gevoel: ‘Jullie hebben een beslissing gemaakt dan kun je die toch gewoon uitleggen.’ Als die uitleg meteen was gekomen dan had dat heel veel voor mij gescheeld.”

Als reactie hierop laat het bondsbestuur weten ook te betreuren hoe een aantal dingen gelopen is, maar net als Kim vol vertrouwen uit te kijken naar de toekomst. Een toekomst waarin voor Polling zowel sportief als persoonlijk veel mooie uitdagingen te wachten staan en waarin ze de volledige steun van de JBN kan verwachten.

Nu er een einde komt aan 2021 heeft Polling vooral veel zin in de toekomst. Na ruim zes jaar samen te hebben gewerkt met Maarten Arens gaat Polling nu werken met een voor haar nieuwe coach, Garmt Zijlstra. Een samenwerking waar ze ontzettend naar uit kijkt. “Dat ik na ging denken over Garmt als coach komt eigenlijk door Sanne Vermeer waarmee ik in mei tijdens een trainingsstage op de kamer lag. Garmt is Sannes coach en ik zag tijdens die trainingsstage een aantal punten van hem die mij bevallen in een coach. Dus toen ik in samenspraak met Maarten besloot dat ik toe was aan een nieuwe prikkel, wilde ik graag in gesprek met Garmt. Ik heb hem een PowerPoint toegestuurd met alle punten die er op dit moment voor mij spelen. Garmt gaf meteen aan veel uitdagingen te zien maar die graag met mij aan te gaan.”

Vanwege Pollings zwangerschap is de start van de samenwerking anders dan anders. Ook het trainen tijdens de zwangerschap valt nog niet mee. “Het is een beetje een raar begin van de samenwerking. Ik ben zwanger. Normaal richt je je op toernooien en nu ben ik bezig om zo fit mogelijk te blijven. Samen met Garmt en Casper de Wit, krachttrainer bij de Judobond, gaat dit overigens heel goed. Op dit moment train ik elke dag, soms meerdere keren. Wel ben ik heel erg moe en veel misselijk. In de ochtend trainen gaat het beste, de rest van de dag lig ik vooral op de bank. Dat is echt verschrikkelijk. Eén keer per week heb ik nog een judotraining maar dat is wel ‘ik judo’. Dus er staat wel iemand tegenover me maar het is vooral dat ik vastpak. Niet dat anderen met mij judoën. Verder is het vooral kracht- en conditietrainingen.”

Ook merkt Polling dat Zijlstra anders te werk gaat. “Ik merk dat ik energie krijg van een nieuwe coach. Die kijkt toch anders naar dingen. Garmt is ook een jonge coach. Hij is maar drie jaar ouder dan ik en dat merk je ook echt. Hij zit zo vol energie en motiveert mij. Hij werkt ook met doelen op verschillende vlakken, Technisch, tactisch mentaal etc. Ik merk dat die nieuwe prikkel mij goed doet. Ik zie het wat dat betreft als een nieuw hoofdstuk; een nieuwe coach en een nieuwe thuissituatie.”

Polling en haar vriend verwachten in juni 2022 hun eerste kindje. Bij het idee dat ze weer de wedstrijdmat op gaat begint ze te stralen. Ze wordt ongeduldig bij het idee dat ze zo nog zo lang moet wachten. “Natuurlijk ben ik heel blij dat ik zwanger ben en ik denk dat het daarvoor nu ook het juiste moment is, maar het gaat nu wel heel lang duren voordat ik alles in praktijk kan brengen,” zegt Polling lachend. “Ik zit wat dat betreft vol ongeduld te wachten tot ik alles kan uitproberen. Ik hoop dat ik in november weer één à twee toernooien kan gaan judoën. In december zijn de masters. Daar wil ik heel graag op de mat verschijnen. Als het goed is sta ik dan nog in de top 36, ook al heb ik maar vier toernooien die meetellen. Of dat realistisch is, zullen we in juni zien. Het plan kunnen we altijd nog bijstellen maar ik hoop in november echt wel weer op de wedstrijdmat te staan. Het streven is in ieder geval om in augustus weer rustig te beginnen met judotrainingen op de mat.”

In haar carrière heeft Polling ontzettend veel gewonnen, waaronder vier gouden medailles op de EK judo en de IJF World Masters. Toch is ze zeker nog niet verzadigd. “In mijn hoofd heb ik nog drie hele jaren te judoën, 2023, 2024 en 2025. Als het zo is als dit jaar, dan zijn er nog drie WK’s en één Olympische Spelen. Dat zijn natuurlijk nog wel de twee toernooien die ik nog niet heb gewonnen. Het doel om die toernooien te winnen zal niet veranderen. Ik heb bovendien sinds de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zo veel pech gehad met blessures dat ik vooral hoop dat dat niet nog eens gebeurd. Sinds 2016 heb ik twee WK’s gejudood, dat is ontzettend weinig. Ik hoop die laatste drie jaren iets minder pech te hebben en dat ik mijn carrière mooi af kan sluiten.”