MJOP | Instroom nieuwe junioren op Papendal

Chiel Willems, hoofdcoach talentontwikkeling

Eind augustus is een nieuwe lichting judoka’s op het nationaal trainingscentrum (NTC) op Papendal gestart. Vijf dames en acht heren maakten de overstap van een RTC naar het fulltime juniorenprogramma op Papendal, het Olympisch sporthart van Nederland. De dertien judoka's samen hebben hun volledige vooropleiding genoten bij ruim twintig verschillende clubs. Van tuimeljudo tot topjudoclub waren bijna veertig clubtrainers actief betrokken bij de ontwikkeling van deze atleten. Het juniorenprogramma biedt talentvolle judoka’s in de leeftijdsgroep 16 t/m 22 jaar een volwaardige topsportomgeving, begeleiding en opleiding waar ze leren presteren, zowel op als naast de mat.

Visie en strategie Binnen het juniorenprogramma volgen de meest kansrijke judoka’s een hoogwaardig fulltime programma op Papendal. Dit programma is afgestemd op en volledig in lijn met de leerlijnen beschreven in het meerjarenopleidingsplan (MJOP) van de JBN. De kern bestaat uit het leren presteren, zowel op als naast de mat, door ontwikkeling op de volgende drie gebieden: als judoka, als topsporter en als mens.

Samen met hoofdcoach talentontwikkeling, Chiel Willems kijken we naar de eerste maand van de juniorenploeg.

Instromers 2020

Heren:

 • Mark van Dijk
 • Koen Heg
 • Emiel Jaring
 • Dylan van der Kolk
 • Ennio Mertens
 • Daan Moes
 • Tigo Renes
 • Bart Weling

Nieuw coachteam

De nieuwe lichting begint hun programma onder leiding van een ander coachteam. Met ingang van dit seizoen staat het nieuwe juniorenprogramma, dat zich richt op de doorontwikkeling van talent tot topjudoka, onder leiding van hoofdcoach talentontwikkeling Chiel Willems.

Maarten van Liempd maakt de overstap van RTC Zuid Oost naar Papendal en wordt verantwoordelijk voor de mannen junioren. Bas Meerveld, de afgelopen jaren actief bij RTC Noord Oost, krijgt de vrouwen junioren onder zijn hoede.

Instromers 2020

Dames:

 • Renee van Harselaar
 • Yael van Heemst
 • Silja Kok
 • Nadiah Krachten
 • Elin Henninger

Hoe kijk je terug op de eerste (ruime)maand van het juniorenprogramma?

“Ik kijk positief terug op de start van het programma. Zoals met alles wat nieuw is waren er bij de opstart wat kleine praktische dingen die onze aandacht vroegen. Gelukkig kon iedereen vanaf de start volledig bij het programma aanwezig zijn, omdat de kamers eerder dan verwacht gereed waren. Mede daardoor zijn we zelfs een week eerder begonnen met het programma op Papendal.

Daarnaast levert de komst van de junioren een andere dynamiek op voor iedereen op het NTC. Voor de ingestroomde sporters is natuurlijk alles anders en voor coaches Bas Meerveld en Maarten van Liempd betekent hun nieuwe baan, werken op een andere plek met veel andere sporters. De NTC judoka’s kregen te maken met verschillende nieuwe en gretige trainingspartners en voor mij persoonlijk zorgt het ook weer voor een andere manier van werken dan ik daarvoor gewend was. Al met al was het voor iedereen dus even wennen maar wel in positieve zin."

Wat is jouw indruk van de groep judoka’s?

"Zoals ik hiervoor al benoemde is het een gretige groep sporters. Ze zijn geselecteerd en uitgenodigd op basis van hun judocapaciteiten, maar ook de potentie om de uiteindelijke top te behalen. Bij de start van het programma kwamen ze er echter wel achter dat het nog heel hard werken is voordat ze bij de top zijn. Elke dag weer trainen met de beste judoka’s van Nederland is zwaar en daar moesten ze enorm aan wennen. Maar ik ben er van overtuigd dat ze binnen afzienbare tijd moeiteloos mee kunnen met de toppers. Verder zijn het allemaal jonge en enthousiaste sporters en dat is mooi om te zien. Daar krijg ik energie van en het zorgt ervoor dat we elke dag weer verder willen ontwikkelen. Zowel de sporters alsook onszelf."

Welke activiteiten zijn er allemaal geweest en hoe kijk je hier op terug?

"Om de start van het juniorenprogramma extra cachet te geven zijn we op de eerste dag gestart met een groepssessie waarin we, samen met de judoka’s, hebben gesproken over onze waarden en belangrijkste uitgangspunten. Verder hebben we in die eerste week een judo triatlon georganiseerd. Niet alleen voor de judoka’s, maar ook alle betrokken experts en JBN medewerkers zijn uitgenodigd om met deze nieuwe groep te gaan hardlopen over het terrein van Papendal, een uitdagende mountainbike route te fiesen in de omgeving rondom Papendal en ter afsluiting mee te doen aan een judotraining gericht op elkaar beter leren kennen en voor de niet-judoka’s de kans om zelf de mat op te gaan met de junioren. Het doel was om op een ontspannen en actieve manier elkaar beter te leren kennen en daarnaast kennis te maken met sportactiviteiten die niet iedereen dagelijks doet. Dat doel is ruimschoots behaald.

Daarnaast zijn de sporters met de seniorenploeg meegegaan naar een trainingsstage in Oostenrijk. De dames tweemaal, de heren eenmaal. Dit was op uitnodiging van de Oostenrijkse federatie en bood een goede gelegenheid om verder te werken aan de groepsprocessen en daarnaast natuurlijk om internationale toppers vast te kunnen hebben en daarvan te kunnen leren. Beide stages zijn met veel enthousiasme gedraaid en ook hier kijk ik met een positief gevoel op terug."

Wat staat er de komende tijd op de planning?

"Als alles door gaat, staan in november de eerste wedstrijden weer op het programma, namelijk de EK’s -21 en -23 die direct achter elkaar op dezelfde plek worden georganiseerd. Dat is aan de ene kant een beetje spannend gezien alle huidige corona perikelen in binnen- en buitenland, maar aan de andere kant is het een prachtig vooruitzicht om eindelijk weer de strijd aan te gaan met de internationale top en dan direct op een EK! Ter voorbereiding op alle EK’s (EK senioren is ook in november) zal er volgende week een internationale stage op Papendal worden georganiseerd. Uiteraard met een uitgebreid medisch protocol om het risico op besmetting met COVID-19 te minimaliseren. Ook hier wordt reikhalzend naar uitgekeken door de groep. Om in de eigen dojo en de ideale omstandigheden te kunnen trainen met en te leren van de verschillende internationale judoka’s die naar Papendal komen is een uitgelezen kans voor de groep sporters. Daarmee is het meteen ook een goede voorbereiding op de EK’s en wat vervolgens nog komen gaat. Wat dat is, is op dit moment helaas nog niet duidelijk, maar ik hoop dat in het nieuwe jaar er weer een uitgebreide wedstrijdkalender zal zijn en we allemaal, ook de RTC sporters, weer ‘gewoon’ naar het buitenland kunnen voor grote stages en toernooien."