KENNISMAKEN MET..... Esmiralda Jansen

Lid Nationale Veteranen Commissie Budo (NVCB)

Mijn beleving van het aikido

Interview door Albert te Pas

Mijn naam is Esmiralda Jansen, geboren in 1976 te Helmond. Ik ben opgegroeid in Dongen (een dorp in Noord-Brabant) en inmiddels woon ik samen met mijn gezin alweer twintig jaar in Oosterhout. In 2000 ben ik begonnen met aikido in Dongen. Ik ging mee voor de gezelligheid met mijn vriendin die deze sport wilde gaan proberen. Al snel kreeg ik de smaak erg te pakken en heb het aikido fanatiek opgepakt.

Het eerste jaar heb ik meteen deelgenomen aan de Aikido Zomerschool (toen nog in Eindhoven) en daarna was ik verkocht. Ik trainde 3 keer per week in Dongen en Oosterhout. In het weekend volgde ik stages. Na het behalen van mijn 6e Kyu ben ik in de zomer meegegaan naar een zomerschool in St. Mandrier (Frankrijk). Deze zomerschool werd gegeven door Tamura Sensei. Dit was voor mij een hele beleving: een gigantische hangar helemaal vol gelegd met judomatten en de tatami vol met honderden aikidoka.

Les krijgen van Tamura Sensei: wat een bijzondere man was dat. Deze eerste buitenlandse stages volgde ik door goed te kijken (luisteren was moeilijk omdat ik geen Frans kon 😊). De vele uren trainen per dag met aikidoka uit allerlei landen was heel pittig, maar wat een beleving. Wat was ik trots op mijzelf dat ik het overleefd had. Dit smaakte naar meer, en er volgden dus nog veel buitenlandse stages.

"Ik hoop dat er door deze crisis niet teveel aikidoka afvallen, zodat we straks weer met nieuwe energie kunnen starten."

In het aikido hebben we geen wedstrijdelement, je ontwikkelt je gaandeweg. De examens die je kan afleggen zijn een moment om te laten zien hoe je je de afgelopen periode hebt ontwikkeld. Dit is vooral een goed ijkpunt voor jezelf. Het is voor mij dan ook belangrijk om echt helemaal klaar te zijn voordat je je examen doet. Hierdoor is het niet enkel een ‘kunstje’ dat je laat zien. Zo heb ik inmiddels mijn tweede dan behaald. Vervolgens was de opleiding Leraar A een logische volgende stap voor mijn ontwikkeling. Ik heb daarvan zoveel geleerd dat mijn eigen aikido meer vorm heeft gekregen. Op dit moment ben ik me aan het voorbereiden voor mijn derde dan.

Toen ik begon met aikido was er altijd één keer per maand een nationale stage (naast de districtsstages die gegeven werden). Op de Nationale stages kwamen vaak buitenlandse docenten zoals bijvoorbeeld: Tamura-Sensei, Sugano-Sensei en Claude Pellerin. Op deze Nationale stages kwam ik mensen uit het hele land tegen en er ontstonden mooie vriendschappen doordat je elkaar maandelijks weer zag en samen trainde. Enige jaren geleden zijn de nationale stages meer verplaatst naar de districten. Hierdoor werd deze stage steeds in een ander district gegeven. Ik vind het jammer dat deze nationale stages nu meer versnipperd zijn en mensen meer gericht zijn geraakt op trainingen in hun eigen regio.

Uiteraard heeft deze ontwikkeling ook een positieve kant. Zo is bijvoorbeeld het aikido district Zuid-Nederland, waar ik onder val, gegroeid en veel actiever. De districtsstages en Yadansha-trainingen, die veelvuldig georganiseerd worden in ons district, worden dan ook altijd erg goed bezocht. Eens per jaar hebben we ook nog altijd de Aikido Zomerschool in Stroe. Een week heerlijk trainen met mensen uit het hele land onder leiding Van Claude Pellerin. Op dit moment train ik meer zelf dan dat ik les geef. Ik ben mezelf nog erg aan het ontwikkelen, maar wie weet wat de toekomst brengt. Wie weet schuif ik te zijner tijd wel aan bij het examineren van de DAN-examens.

Aikido is binnen de JBN natuurlijk maar een relatief kleine groep, maar we zijn erg blij met de vele activiteiten die we onder de vlag van de Judo Bond Nederland kunnen ontplooien. Door het coronavirus liggen de trainingen natuurlijk zo goed als stil. Iedereen probeert voor zichzelf zijn training wat te onderhouden, maar de reguliere trainingen en stages zijn er uiteraard op dit moment helaas niet. Ik hoop dat er door deze crisis niet teveel aikidoka afvallen, zodat we straks weer met nieuwe energie kunnen starten.

Fotografie in artikel door: Dennis Goedbloed

Iedereen kan zich, gratis en zonder contributie, laten registreren als Budoveteraan bij de NVCB. Aanmelden via E-mail: Budoveteranen@gmail.com Informatie volgen via Facebook: Nationale Veteranen Commissie Budo Ook via het enige Nederlandse Budo Magazine van de NVJJL En natuurlijk ook op de JBN-site