KENNISMAKEN MET..... Rinus Bosman

Lid Nationale Veteranen Commissie Budo (NVCB)

Mijn beleving van het judo

Interview door Albert te Pas

Mijn naam is Rinus Bosman, geboren in 1956 te Schiedam waar ik nog steeds woonachtig ben. In augustus 1964, het jaar dat Anton Geesink Olympisch kampioen werd, ben ik begonnen met judo bij Wout Bishoff. Een uurtje in de week op een matje van 6 x 4 meter. De sportschool is toen overgenomen door Gerard Vroegh die meer wedstrijdgericht was. Vanaf mijn 16e tot mijn 28ste ben ik dan ook heel actief met het wedstrijdjudo bezig geweest.

Ik heb altijd met plezier getraind en aan vele wedstrijden meegedaan, maar niet echt in de prijzen gevallen. In de weekenden werd er overal getraind in Vlaardingen, Maassluis, Hoogvliet bij Meneer de Korte in de garageboxen, Spijkenisse, Gouda, maar ook ver buiten de regio. Dat waren nog eens tijden.

Op mijn 17e had ik mijn eerste jeugd groepjes waar ik les aan mocht geven, toen nog met de 1ste kyu om mijn middel.

Na mijn diensttijd ben ik fulltime les gaan geven. In die tijd heb ik ook jiujitsu getraind: bruine band, wado- karate: blauw 2, aikido: groen. Maar judo vond ik toch nog steeds het leukst om te doen. Ondertussen ben ik judoleraar B, heb mijn eigen sportschool, ben nu 5 de dan judo en ik heb er niet een cadeau gekregen. Ik kijk ook met veel plezier terug naar de evenementen en momenten die ik heb meegemaakt. Na mijn wedstrijdperiode ben ik me meer met het trainerschap gaan richten, bewegen op muziek (aerobic) en fitness. In deze periode gaf ik wel judotrainingen maar niet zo fanatiek.

"Ondertussen ben ik judoleraar B, heb mijn eigen sportschool, ben nu 5de dan judo en ik heb er niet een cadeau gekregen."

In 1994 heb ik in Pijnacker een sportschool overgenomen waar ook wel wat aan jeugdjudo werd gedaan. Uiteindelijk is dat uitgebreid naar elke dag jeugdlessen en twee avonden seniorenlessen. Zeker de eerste 15 jaar veel met de jeugd naar wedstrijden geweest, van onderlinge sportschoolwedstrijden tot grote evenementen.

Op dit moment sta ik nog steeds bijna elke dag in judogi op de tatami als sensei. Al vele jaren train ik, de corona-tijd even niet meetellen, elke maandagochtend op de mat. Eerst in Spijkenisse, toen in IJsselmonde en de laatste jaren in mijn eigen sportschool in Pijnacker. Vanuit Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht en Brabant komen ze om 1½ uur te trainen onder leiding van Mas Blonk.

Als lid van de NVJJL en de NVCB probeer ik wel zoveel mogelijk aan de door hun georganiseerde evenementen deel te nemen. Dat is niet altijd mogelijk omdat de sportschool ook in het weekend open is.

Gezien mijn leeftijd ben ik wel op zoek naar een opvolger, dat zit er in de familie niet in. Op zich vind ik het judo-spelletje nog steeds heel leuk, maar ben niet echt iemand om in een commissie te zitten. Dat is niet aan mij besteed. Het examineren voor 1 ste , 2 de en 3 de dan vind ik wel leuk. Dat doe ik nu een jaar of 16.

Het zou voor het judo, eigenlijk voor alle budosporten, goed zijn als ze dit op TV wat beter zouden laten zien en niet alleen 15 sec. de zwaargewichten en klaar. Daar heb ik wel een idee over.

"Ik hoop dat de corona situatie snel achter de rug is, zodat we in elk geval weer ons spelletje judo mogen gaan doen. Want dat is toch echt wel mijn sport."

Iedereen kan zich, gratis en zonder contributie, laten registreren als Budoveteraan bij de NVCB. Aanmelden via E-mail: Budoveteranen@gmail.com Informatie volgen via Facebook: Nationale Veteranen Commissie Budo Ook via het enige Nederlandse Budo Magazine van de NVJJL En natuurlijk ook op de JBN-site