JudoGoes is JBN Club van het Jaar .

Dit jaar vond voor de derde keer de verkiezing JBN Club van het Jaar plaats. Judo Bond Nederland is trots om JudoGoes te eren met de titel JBN Club van het Jaar 2020. Wij spraken met Jessica van Schaik (bestuurslid, judoleraar en docent CIOS) over de getoonde veerkracht en voortvarende en creatieve aanpak van JudoGoes tijdens dit buitengewone jaar.

Start Coronaperiode “We zagen het niet aankomen en toen de eerste 'intelligente lockdown' een feit was, kregen we allen een schrikmoment en leefde vooral de gedachte, wat nu? Iedereen was verrast en om ons heen zagen we veel mensen zoeken naar mogelijkheden. Wij hebben eerst pas op plaats gemaakt en zijn stil gaan staan bij het vraagstuk of het verstandig was om te judoën en hoe we dat dan binnen de gestelde richtlijnen konden doen. Iedereen had de behoefte om handen uit de mouwen te steken. Andre van Meerkerk ging bijvoorbeeld online lessen vanuit een garage geven. Om met de leerlingen in contact te blijven stuurden we hen tweemaal per week een judo gerelateerde opdracht die ze thuis konden uitvoeren en filmen. Hier verdienden ze punten mee en aan het eind van de intelligente lockdown is iedere deelnemer beloond met een sleutelhanger en oorkonde. Toen er buiten getraind mocht worden zijn we direct op zoek gegaan naar geschikte buitenplekken en dit leverde unieke ervaringen op."

Van judoën op het strand tot judoën op de boerencamping “In Vlissingen zijn we op het strand gaan judoën. Dit is prachtig en hebben we al vaker gedaan, maar in Middelburg kregen wij het aanbod van één van de ouders om op de boerderij te trainen. Werkelijk waar fantastisch! De judomatten mochten bij hen in de schuur, het was een superlocatie. In Goes hebben we wekelijks in een mooi park getraind. Toen per 1 juli weer binnen getraind mocht worden is dat nog niet direct op iedere locatie gedaan. Daar waar het buiten goed geregeld was (strand) bleven we de gehele zomer buiten, dat voelde toch beter. Sinds september zijn alle lessen weer binnen en is alles prima voor elkaar. Looprichtingen, vast tweetal, desinfectie voor en na de les. De kinderen passen zich heel makkelijk aan. Een aantal missen wel echt de competitie en de spanning van het wedstrijdjudo en het daarvoor trainen.”

“Onze vrijwilligers steken ontzettend veel tijd in de club en leveren veel inspanningen. Het is dan heel fijn als dat beloond wordt. We zijn trots op de titel en iedereen mag weten dat wij JBN Club van het Jaar zijn.”

Deelname en winst JBN Club van het Jaar “Wij vinden dat we het goed doen en zijn niet zozeer van onszelf op de borst slaan, maar wij hebben tevreden leden en een gezellige vereniging. Om die reden tezamen met ons enthousiasme vonden wij dat we een poging moesten wagen. Wij vinden namelijk dat de JBN veel doet richting leden en clubs en daar willen wij als vereniging ook gebruik van maken. Dat wij de verkiezing uiteindelijk hebben gewonnen is natuurlijk geweldig! Toen we het nieuws hoorden hebben wij een klein feestje met de kinderen gehouden. Het is natuurlijk de kroon op het werk. Onze vrijwilligers steken ontzettend veel tijd in de club en leveren veel inspanningen. Het is dan heel fijn als dat beloond wordt. We zijn trots op de titel en iedereen mag weten dat wij JBN Club van het Jaar zijn.” “Daarnaast doen we ook ieder jaar mee met de grote clubactie en met dat geld houden we een JudoGoes dag. Daarbij kan je denken aan het uitnodigen van een topper die een clinic geeft. Daar kijken onze leden altijd erg naar uit en ze doen altijd hun best om loten te verkopen. Ook organiseren we normaliter een judokamp. Beide kunnen dit jaar niet plaatsvinden, maar mocht het zover komen dan gaan we er weer voor en tot die tijd blijven we volop creatief bezig.”

Boodschap aan andere clubs in Nederland “Vergeet vooral niet dat achter elk enthousiast kind een enthousiaste volwassene, vader/moeder, vrijwilliger en trainer zit. Luister naar deze liefhebbers, houdt ze verbonden en blijf in contact. Blijf ook betrokken met de JBN door onder andere mee te doen met activiteiten. Een goed voorbeeld hiervan is de online clinic van Roy Meyer en Marhinde Verkerk.”

Geschiedenis JudoGoes De Budovereniging JudoGoes is in augustus 2006 opgericht om voortzetting van de judolessen, die bij het fitnesscentrum Capital Sports Goes stopten, voor de judoka’s te kunnen garanderen. De initiatiefnemers van deze stap waren Marco Bobeldijk, Edwin van Ingen, Toon van Meel, André van Meerkerk en Cor Moerman. De vereniging kocht een eerste eigen mat van 160m2 en startte met lessen op drie dagen in de gymzaal van het Edudelta College aan het Stationspark in Goes-Zuid. Lees meer

“JudoGoes probeert altijd te kijken naar de mogelijkheden en niet naar wat niet kan. JudoGoes is een enorm gezellige vereniging waar met een grote groep enthousiaste vrijwilligers gewerkt wordt om een zo gezond mogelijk sportklimaat aan te bieden”.