Meer dan 50 jaar aikibudo in Nederland
Door: Joost Roeland
Het was in het midden van de jaren zestig dat de Nederlandse judoka Teun Tromp regelmatig in Frankrijk was voor training met de judokernploeg, onder leiding van Anton Geesink. In de pauze van de judotrainingen werd een aantal malen een bijzondere vechtkunst gedemonstreerd, het Yoseikan aikido jiujitsu. Eerst door Hiroo Mochizuki, later door Alain Floquet. Dit liet een grote indruk achter en was de aanleiding voor Teun Tromp om Floquet in 1967 keer in Nederland uit te nodigen om een stage te geven. Dit nam al snel structurele vormen aan. Zo hebben vele “oudere” aikidoka’s, die in die tijd (vaak eerst als judoka) trainde, hun eerste aikidolessen van Alain Floquet en Teun Tromp gehad. In 1973 richtte Alain Floquet het onderzoeks -en studiecomité voor Aikido op (C.E.R.A.). Het aikido van Floquet werd in die tijd wel met CERA aikido aangeduid.
In 1978 kreeg Floquet van Mochizuki zijn 7e dan en de titel Kyoshi voor zijn inspanningen. In 1980 besloot hij in overleg met Mochizuki om zijn stijl aikibudo te noemen, om verwarring met andere budovormen te voorkomen die aikido als naamelement dragen. Momenteel is Alain Floquet 9e dan aikibudo, woonachtig in Frankrijk en met zijn 82 jaar nog steeds actief als docent op de mat.
Nadat Teun Tromp de ontwikkeling van het Yoseikan aikido jiujitsu in gang had gezet heeft het langzaam maar zeker vaste wortels gekregen in Nederland. Andere beoefenaren van het eerste uur waren Wil Vis, Pierre Geraedts, Carel Zappeij, Jaap Hoogendam, Dick van der Meer, Jan Dotinga en Rob Breedveld, toen nog beginnend leerling van Teun Tromp. Een deel van de beoefenaren kwam in contact met aikidoleraren uit Japan en voelde zich daartoe aangetrokken. Zij maakte de keuze om aikido bij andere docenten te gaan beoefenen. Waarbij er later onderscheid werd gemaakt in o.a. aikikai aikido en ki-aikido.
Het CERA aikido (later aikibudo), zo genoemd na 1973, bleef lang binnen een kleine groep beoefend. Dit kwam doordat Alain Floquet eind jaren zeventig niet meer door de Budo Bond Nederland (BBN) werd uitgenodigd. Dit had te maken met een conflict tussen de BBN en de IMAF, waar Floquet met zijn organisatie bij was aangesloten. Als oplossing voor Nederland kon Alain Floquet zijn tweede man Alain Roinel sturen om stages te geven. In 1979 is de BBN van naam gewijzigd en is Judo Bond Nederland (JBN) gaan heten.
In Nederland werden in die tijd ook regelmatig nationale stages gegeven door onder andere Ad Hoogendam. Wie bij Alain Floquet wilde trainen moest naar Frankrijk. Dit was niet voor iedereen weggelegd. Iemand die dit al vanaf begin af aan doet is Rob Breedveld.
Midden jaren tachtig hebben Rob Breedveld en Teun Tromp de koppen bij elkaar gestoken en de belangenvereniging aikibudo Nederland opgericht. Deze belangenvereniging had toen tot doel om Alain Floquet, buiten de bond om, naar Nederland te halen zodat meer beoefenaren toch bij de grondlegger konden trainen. Dit werd een succes en kreeg zo vervolg. Vanaf die tijd steeg ook het aantal beoefenaren gestaag.
Het ledental van de belangenvereniging werd uitgebreid onder voorzitterschap van Teun Tromp en er kwam een aangepaste doelstelling, namelijk: het bevorderen en promoten van het aikibudo in Nederland. De leden zijn leraren of scholen die zijn aangesloten bij Judo Bond Nederland (JBN).
Inmiddels wordt Alain Floquet al weer jaren door de JBN uitgenodigd voor jaarlijkse stages in Nederland en is het stokje van voorzitterschap overgedragen aan Rob Breedveld. De belangenvereniging is in 2017 omgezet naar een belangencommissie (BC) aikibudo/JBN waarin een jonge nieuwe generatie actief is. Dennis Oomen als assistent voorzitter/secretaris, Wilco Smaal als penningmeester, Joost Roeland voor PR/communicatie, Dave Daalmans en Niels van Willigen als ondersteunende leden. Verder zijn er meerdere aikibudo leraren actief in de opleiding-, graden- en Nationale Commissies voor Aikido (NCA) bij Judo Bond Nederland. Zo is Marco van Katwijk voorzitter van de opleidingscommissie, Ad Hoogendam lid van de gradencommissie en zijn Dave Daalmans en Joost Roeland lid van de NCA.
In het voorjaar in 2023 zal de belangencommissie BC aikibudo/JBN aandacht geven aan meer dan 50 jaar aikibudo in Nederland doormiddel van een stage en festiviteiten. De datum hiervoor zal snel bekend worden gemaakt.