Budoveteraan aan het woord
Kennismaken met Bo Olde Juninck, 30 jaar.
Met het jiujitsu ben ik ongeveer 9,5 jaar begonnen en met het judo een paar maanden later. Mijn broer heeft vroeger recreatief judo beoefend. Toen heb ik een proefles gevolgd en dat is mij altijd bij gebleven. Tijdens mijn studie trainden twee vriendinnen van mij, jiujitsu, in Tilburg. Ik heb meegedaan aan een proefles in Tilburg en was gelijk enthousiast, maar heb ervoor gekozen om niet bij dezelfde club te gaan trainen. Voornamelijk de intensiteit en afwisseling/diversiteit spraken mij aan. Ik vind het een mooi uitgangspunt om van de kracht en beweging van de ander gebruik te maken. Nadat ik een proefles bij Jan de Rooij in Goirle heb gevolgd, heb ik mij gelijk ingeschreven! De manier van trainen sprak mij erg aan en het was een hele leuke diverse groep. Ik ben begonnen met één dag in de week om het jiujitsu te trainen. Een van mijn maatjes volgde ook de judoles en raadde mij aan om ook een keer mee te doen met het judo, onder andere voor de techniek na het vallen en de worpen. Na de eerste judoles ben ik blijven hangen en hier zijn we dan nog steeds, ruim 9 jaar later! Naast judo en jiujitsu
Ik heb op dit moment de bruine band voor het judo en half bruine band voor het jiujitsu. Ik ben trots op deze gradaties en het is een erkenning van de vorderingen die je maakt. Ik hoop in ieder geval mijn eerste dan te behalen in beide sporten en daarna te zien hoe ver ik kan komen. Op dit moment train ik, met heel veel plezier, twee keer per week bij het Sportcentrum van Jan de Rooij in Goirle, Zuid Nederland.
Wanneer ik ook maar kan, neem ik deel aan de districtstrainingen, budoveteranen bijeenkomsten en extra trainingen die via onze eigen club aangeboden worden, zoals een nieuwjaarstraining. Ik vind het ook leuk om af en toe andere lessen te volgen zoals boksles, karate of krav maga of om bij andere clubs te trainen. De evenementen zijn doorgaans goed georganiseerd, druk bezocht en het is erg leuk om te zien dat het beschikbaar is voor alle leeftijden en niveaus/gradaties. Het is interessant om diverse manieren van lesgeven te zien en andere technieken te ervaren. Daarnaast wordt er moeite gedaan om de techniek in stappen uit te leggen, zodat het ook voor minder gevorderde budo-sporters leuk is om aan deel te nemen. Er heerst doorgaans ook een erg leuke sfeer, het is helemaal top om iets te ondernemen wat je leuk vind en daarbij met leuke personen te zijn.
Waarom de sport zo leuk is Wat ik leuk vind aan de sport is dat je niet uitgeleerd raakt. Je kan altijd weer iets verbeteren en er zijn heel veel variaties in technieken mogelijk. Het is zeker karaktervormend voor mij. Ik voel mij een ander persoon als ik de mat op stap. Ik heb het gevoel dat ik daar thuis hoor en ik voel mij een stuk zelfverzekerder. Dit probeer ik ook mee te nemen buiten de dojo. Verder vind ik dat je veel van judo kan leren in de zin van respect voor anderen. Het geeft mentaal ook veel kracht. Ook probeer je elkaar verder te helpen, dat is erg prettig. Het is geen teamsport, maar soms voelt het zo wel!
Ik ben geen wedstrijdsporter, maar een recreatief budosporter. Ik kan geen specifieke momenten benoemen die voor mij de mooiste herinnering zijn. Het zit vooral in de kleine dingen: een worp goed uitvoeren, een verwurging die precies goed zit, het lachen met de sportmaatjes voor, tijdens en na de training (of in de kroeg), grappige opdrachten tijdens de warming up, waar iedereen trouw aan meedoet, taart eten en voor elkaar zingen als iemand jarig geweest is, een mooi examen afleggen. Het zijn allemaal kleine momenten die bijblijven.
Ik probeer eerst zelf beter te worden en alle technieken te begrijpen. Hopelijk kan ik ooit wat ik geleerd heb van de sport overbrengen op anderen, maar ik weet niet of dat als (assistent) docent zal zijn. Op onze club proberen we elkaar allemaal te helpen door elkaar suggesties te doen of verbeterpunten aan te geven. Ook het trainen met verschillende partners kan daarbij helpen, omdat iedereen op een andere manier gebouwd is en op een andere manier reageert en beweegt.
In de toekomst
Ik zit niet in een JBN commissie. Ik heb er eerlijk gezegd ook nog niet over nagedacht. Als ik bij een commissie zou gaan, zou ik mij willen inzetten voor de zichtbaarheid van budosporten voor niet-budosporters, zodat steeds meer mensen van de sporten kunnen genieten. Daarnaast zou ik meer aandacht willen geven aan het recreatieve gedeelte van de sport (met name voor volwassenen). Maar voor nu heb ik vooral veel lol in het trainen!
Tijdens de coronacrisis hebben we voor zover dat kon buiten getraind op afstand. Zo houdt je elkaar gemotiveerd en behoud je het sociale contact wat ook onderdeel van de sport is. Toen dat niet mogelijk was, hebben we enkele lessen via Zoom gevolgd. Ook de online trainingen die via de JBN aangeboden werden heb ik gevolgd. Verder hebben we elkaar proberen te motiveren door 30 dagen challenges te doen, bijvoorbeeld een schema om na 30 dagen 50 push-ups te doen of 150 sit-ups.
Mijn hart klopt nog steeds voor de budosport. Ik hoop ook nog heel erg lang van budosporten te kunnen genieten. Ik vind het ook mooi dat je van iedereen iets kan leren.
Ik weet niet hoe de budosporten zich gaan ontwikkelen. Ik hoop dat de budosporten ooit een verplicht onderdeel worden van sportlessen op scholen, zodat er meer mensen in aanraking komen met deze sporten. Om respect voor elkaar te krijgen, het eigen lichaam te leren kennen, motorisch sterker te worden en te leren valbreken.
Er worden genoeg bijeenkomsten georganiseerd, maar meerdere leuke activiteiten kan nooit kwaad en de budosporten zouden meer bekendheid moeten krijgen door deze onderdeel te maken van een sportprogramma op scholen, budo demonstraties en door meer aandacht te geven in de media zoals op TV. Wedstrijden komen erg weinig op TV.
Iedereen kan zich, gratis en zonder contributie, laten registreren als budoveteraan bij de NVCB. Aanmelden via e-mail: Budoveteranen@gmail.com Informatie volgen kan via Facebook: Nationale Veteranen Commissie Budo Ook via het enige Nederlandse Budo Magazine van de NVJJL. En natuurlijk ook op de JBN site.