INTERVIEW MET Anicka van Emden

Over haar bronzen medaille in Rio

Anicka van Emden veroverde in Rio de Janeiro (2016) een bronzen medaille op de Olympische Spelen. In de wedstrijd om de derde plaats won de Nederlandse van de Brazilaanse Mariana Silva. Een kroon op haar carrière waarin ze onder andere twee keer brons won op de WK judo en zilver op de EK in Istanboel. Vijf jaar na haar Olympisch succes en met de Zomerspelen in Tokio in aantocht, spraken we met de laatste Nederlandse medaillewinnaar op het grootste sportevenement ter wereld.

De Olympische Spelen zijn het hoogst haalbare in de sport. Wat betekende het voor jou om in Rio op de mat te staan? "Heel veel. Ik had er zoveel jaar naartoe gewerkt en geleefd en over gedroomd. In 2008 en 2012 had ik ook al voldaan aan de Olympische kwalificatie-eisen, maar pas in 2016 werd ik daadwerkelijk geselecteerd. De Olympische Spelen zijn inderdaad het hoogst haalbare en daarom zo bijzonder. Om dan ook nog een medaille te winnen was natuurlijk een droom die uit kwam!

Wat weet je nog van jouw wedstrijddag? Dat kan ik nog goed terughalen. Vanzelfsprekend was ik erg gespannen, maar het was wel een gezonde spanning. Ik had er ook zoveel zin in en voelde me goed. Ik was gefocust en de eerste twee partijen verliepen volgens plan. Daarna verloor ik de kwartfinale van Agbegnenou (FRA). Dit was ook een goede wedstrijd, maar zij was gewoon net iets beter. Toen heb ik de knop vrij snel omgezet en mijn vizier op het brons gericht. In de herkansingsronde won ik eerst nog van Unterwurzacher (AUT) en daarna om brons tegen de verrassende thuisfavoriet Silva. Een spannende pot, ik had altijd veel moeite met haar judostijl tijdens trainingsstages. Gelukkig kon ik me goed aan de opdracht houden, scoorde ik een yuko met nog 1,5 min te gaan en die gaf ik niet meer weg. Een geweldig moment van blijdschap en opluchting toen de gong ging! En toen was je ineens winnares van Olympisch brons. Wat betekent de Olympische medaille voor je en wat heeft het je gebracht? Deze medaille heeft veel bloed, zweet en tranen gekost, hard trainen, moeilijke keuzes maken, niet opgeven. Maar ik heb ook zoveel plezier gehad! De weg er naartoe was lang, maar dat maakt het winnen des te mooier! Wat het me gebracht heeft is vooral voldoening, ik ben trots dat ik mijn droom heb kunnen waarmaken!

Heb je nog wel eens contact met de judoka’s uit de Nationale/Olympische ploeg, zo ja met wie? Met sommige meiden uit de ploeg heb ik af en toe app contact. Juul spreek ik wat vaker, zij is mijn maatje en als ex-roomies hebben we samen heel wat mooie momenten meegemaakt! Ik hoop dat zij gaat shinen in Tokio! Wat zijn je verwachtingen van de judoploeg die met tien judoka’s naar Japan afreizen? De judoploeg heeft veel potentie! Als je alleen al kijkt naar de laatste twee WK’s dan geeft dat reden tot optimisme. Zeker de helft van de ploeg kan serieus meedoen om de medailles! Maar het blijven de Olympische Spelen, dit brengt soms iets speciaals naar boven bij sporters, zowel in positieve als in negatieve zin! Ik heb hoge verwachtingen van Sanne van Dijke, ik vind het knap hoe zij zich de laatste jaren ontwikkeld heeft en hoe professioneel en mentaal sterk zij is gebleven tijdens de slopende concurrentiestrijd. Ik denk dat zij hoge ogen gaat gooien in Tokio!

Ga je het judotoernooi volgen? Zeker! Ik zal sowieso bij de NOS de analyses verzorgen van het judotoernooi. Ik heb er heel veel zin in en ik kijk natuurlijk met extra interesse naar mijn oude gewichtsklasse. Ik ben heel benieuwd!

Wat zou je de olympische judoka’s die naar Tokio gaan mee willen geven? Focus je op jezelf, laat je niet gek maken door alle poespas er omheen (al zal dat nu wel een stuk minder zijn i.v.m. Covid) en geniet vooral ook een beetje van het feit dat je daar eindelijk bent en mag doen waar je goed in bent! Veel succes!

“De judoploeg heeft veel potentie! Als je alleen al kijkt naar de laatste twee WK’s dan geeft dat reden tot optimisme. Zeker de helft van de ploeg kan serieus meedoen om de medailles!"