Henk Grol

Zeg je judo dan zeg je Henk Grol. Het boegbeeld van het Nederlandse judo komt op 30 juli voor de vierde keer op de Olympische Spelen in actie. Eerder won hij al brons in Beijing (2008) en London (2012). Op dat moment kwam Grol nog uit in de klasse onder 100 kg. Dit worden zijn eerste Spelen in het plusgewicht waarbij hij voor kwalificatie in een heftige strijd verwikkeld was met Roy Meyer.


Gewichtsklasse: +100 kg

Geboortedatum: 14 april 1985

Clubhistorie: Judoschool Veendam, Kenamju

Wereldranglijst: 9e

Belangrijkste resultaten: Brons Olympische Spelen 2012 & 2008; Zilver WK 2013, 2010 en 2009; Europees kampioen 2016 & 2015

Belangrijke concurrenten

#RoadtoTokyo

Voor de kwalificatie van de Olympische Spelen was Henk Grol in een heftige concurrentiestrijd verwikkeld met Roy Meyer. Lang hebben de twee mannen een directe wedstrijd tegen elkaar ontlopen, maar tijdens het afgelopen EK in Lissabon troffen zij elkaar in de derde ronde. Grol won die partij met ippon en veroverde uiteindelijk een zilveren medaille.

Vervolgens kwam op Koningsdag het bericht van de selectiecommissie over de definitieve verdeling van het Olympisch startbewijs in de klasse +100 kilogram. Henk Grol gaat naar zijn vierde Olympische Spelen. Daar gaat hij voor een ultieme kroon op zijn imposante erelijst. Na de Olympische Spelen stopt Henk Grol met topjudo.