Frank de Wit

De heren tot 81 kg komen op 27 juli in actie. Voor Judo TeamNL betreedt dan Frank de Wit de tatami. De in Heemskerk geboren judoka werd in 2015 zowel Europees- en Wereld kampioen bij de junioren. Een jaar later maakte hij als jongste Nederlandse mannelijke judoka zijn debuut op de Olympische Spelen. Met meerdere IJF Masters en Grand Slam medailles waaronder goud in Parijs mag Frank de Wit zich tot de absolute wereldtop rekenen.


Gewichtsklasse: -81 kg

Geboortedatum: 13 februari 1996

Clubhistorie: Judo Ryu Heemskerk, Kenamju

Wereldranglijst: 5e

Belangrijkste resultaten: Goud Grand Slam Parijs 2017, Zilver World Masters 2021, Brons WK 2021

Belangrijke concurrenten

#RoadtoTokyo

Frank de Wit liet tijdens de Doha Masters nogmaals zien dat hij in het Olympisch jaar tot de absolute wereldtop gerekend mag worden. Na een bye in de eerste ronde wist de 24-jarige De Wit overtuigend zijn tweede ronde partij te winnen tegen de Portugees Egutidze (straffen). Ook tegen de Fransman Djalo maakt hij door twee waza-ari’s te scoren een vroegtijdig einde aan de partij. In de kwartfinale die volgt staat de Nederlandse troef in de -81 kg categorie tegenover regerend wereldkampioen Sagi Muki. De Wit, die vooral bekend staat om zijn spectaculaire worpen, laat zien ook in het grondgevecht gevaarlijk te zijn en dwingt Muki na circa één minuut in de wedstrijd af te kloppen. In een spannende halve finale tegen Ivanov, scoort de TeamNL judoka in de golden score en waza-ari en mag zich zo opmaken voor zijn eerste finale bij de IJF World Masters. In een finale waarin zowel Grigalashvili als De Wit voor een score gaan, trekt de Georgiër uiteindelijk aan het langste eind. Het zilver is voor Frank de Wit.

Ook later dit jaar laat De Wit zien een van de favorieten te zijn voor een Olympische medaille. Op de wereldkampioenschappen in Boedapest verovert de judoka van TeamNL een bronzen medaille ten koste van Sotaro Fujiwara uit Japan.

In Vragenvuur krijgen de judoka's net even andere vragen voorgeschoteld dan normaal. In deze aflevering leren we Frank de Wit en Michael Korrel een beetje beter kennen.