Sportcentrum Emsland is nu ook een JBN keurmerkclub

Sportcentrum Emsland is door de JBN beloond met het JBN keurmerk. Edwin Korenberg, clubaccount manager bij Judo Bond Nederland kwam het keurmerkbordje uitreiken.

Sportcentrum Emsland is al ruim 35 jaar een begrip in Ommen en omgeving. Eigenaar en tevens judoleraar Frank Ningbers: “Het begon allemaal met judolessen op de zolder van het woonhuis. Al snel bleek deze ruimte te klein en moest uitgeweken worden naar een grotere ruimte. Een van de schuren werd omgebouwd tot fitness- en sportruimte. In de loop der jaren is steeds geïnvesteerd in het creëren van een prettige ruimte om te trainen. In 2017 is er een nieuwe judomat in gebruik genomen en in 2021 is de gehele sportaccommodatie opgeknapt.” De te beoefenen sporten zijn in de loop der jaren uitgebreid. Op dit moment worden de sporten judo, jiujitsu, sambo, kickboksen en fitness aangeboden. Daarnaast wordt ook de training Rots en Water aangeboden.

Het binden van de recreatieve judoka

Bij Sportcentrum Emsland kan men sport beoefenen op recreatieve basis. Het gaat erom dat sporten leuk is. Desgewenst kan er natuurlijk aan wedstrijden deelgenomen worden. Maar ook hiervoor geldt dat het leuk moet zijn en dat de deelnemers plezier hebben in wat ze doen.

Frank: “Als sportschool willen wij kwaliteit kunnen bieden aan onze leden. Wat hierbij een erg belangrijk onderwerp is, is dat wij al onze leden een veilige omgeving willen bieden om te sporten en zichzelf te kunnen zijn. Hierom besteden wij op dit moment veel aandacht aan het verder uitwerken van gedragsregels voor trainers en sporter. Onderwerpen hierbij zijn sociale veiligheid, pesten, seksuele intimidatie/ongewenste intimiteiten en discriminatie.”

Dit betekent dat ze binnen de lessen, voor zowel de kinderen als oudere jeugd en volwassenen, extra aandacht gaan besteden aan onderwerpen als ongewenste intimiteiten en pesten. Dit om uit te leggen wat wel en niet wenselijk is, maar ook om met hen in gesprek te gaan. Wat vinden zij? Hebben ze wel eens iets meegemaakt? Hoe begin je daar over? Frank geeft hierbij aan: “Allemaal belangrijke vragen, maar door juist het gesprek aan te gaan en hier open over te zijn, hopen wij te bereiken dat onze club een veilige plek blijft! Wij doen natuurlijk ons best om signalen te herkennen en kinderen hierin te begeleiden, maar zien helaas ook niet alles. Ook in de oudere groepen kunnen dit onderwerpen zijn die misschien spelen, maar waar eigenlijk weinig over bekend is.

Frank Ningbers is trots op zijn club: “Ondanks corona zijn we ons dus blijven ontwikkelen de afgelopen jaren. Dat we daar nu om gewaardeerd worden, middels het JBN keurmerk, is natuurlijk super! Onze leden zijn erg belangrijk voor ons, het voelt als een grote familie. De afgelopen periode hebben we ook veel steun van onze leden ontvangen en we doen dan ook graag wat terug. Het keurmerk is voor ons een extra bevestiging om onze leden te laten zien dat we het beste met hen voor hebben en willen blijven voldoen aan de actuele eisen op gebied van kwaliteit, veiligheid, sportiviteit en maatschappelijke normen”.