JBN Randori Competitie

We mogen weer de mat op!

In de afgelopen weken is de JBN Randori Competitie op diverse plekken weer van start gegaan. Zo kwamen op zaterdag 25 september 130 judoka’s richting Amersfoort. Judoschool Midden had de organisatie van de eerste JBN Randori competitie dag van 2021 in deze regio op zich genomen. Eigenaar Erwin Midden: “erg leuk om weer iets te kunnen en mogen organiseren na lange tijd!” De judoka’s kwamen vanuit diverse judoscholen uit de regio. Judoka’s van Wellness Centre Putten, Joey’s Judoschool, Topjudo Harderwijk Sportclub Do-it, Judoschool Ichido, sportschool van de Haar, en uiteraard judoka’s van Judoschool Midden deden mee aan dit evenement. Timon Gakes (Wellness Centre Putten) geeft aan: “De kinderen en ook de ouders vonden dit weer een zeer geslaagd evenement!”

Op 10 oktober was er op twee plekken in het land ook de eerste JBN Randori Competitie dag. In Swifterbant, bij Budo Ryu Kenshin, gingen zo’n 90 judoka’s (van Shoganai, BAS Budo en Budo Ryu Kenshin) de mat op om “de strijd” met elkaar aan te binden. Peter Verschure (Budo Ruy Kenshin): “Het was een heerlijke ochtend zo! Zo leuk dat we weer samen wedstrijdjes en activiteiten kunnen organiseren. Tijdens de Randori competitie draait het vooral om veel partijtjes judoën. Samen met de tegenstander en de waarnemer wordt er besloten wie de partij “gewonnen”heeft. Dit ging echt weer super goed!! Er werd heerlijk gejudood en de sfeer was lekker ontspannen. Aan het einde kregen alle judoka's een sticker en stickervel vanuit de JBN mee. Hopelijk kunnen we met andere verenigingen genoeg Randori competities organiseren zodat de stickervellen vol komen.” Ook in IJsselstein werden er in ruim 3 uur tijd op 6 matten zo’n 250 partijen gejudood door bijna 100 deelnemers. De deelnemers kwamen vanuit diverse judoclubs uit de regio; Judo Mackaay, Erik Verlaan Sport, JV Anton Geesink, Sport Dojo Otoshi, Judovereniging Groot Houten, Judo Vianen en uiteraard vanuit de organiserende club Judo Ryu Rijkse. Met leuke worpen en sterke houdgrepen pakte iedereen wel wat “punten” en was er een leuke medaille als herinnering om mee naar huis te nemen. Ook een sticker voor op het stickervel, en als deze vol is krijgen ze een sleutelhanger vanuit de JBN. Aan het eind werden er ongepland nog een aantal fanatieke partijtjes gedraaid door volwassen judoka’s, waarvan één zelfs spontaan uit het publiek opstond. Randori zorgt dus voor plezier op de mat!

Bij de JBN Randori Competitie staan de judoka’s de volle wedstijdduur (2 minuten) op de mat en wordt er bijvoorbeeld dus niet vroegtijdig gestopt vanwege een ippon. Een waarnemer houdt in de gaten dat alles veilig en netjes verloopt en er staat dus geen scheidsrechter op de mat. Na afloop overleggen de judoka’s samen wie het het beste gedaan heeft. Het gaat dus niet direct om het winnen of verliezen maar om het plezier in de judosport. Judoka’s leren van elkaar en worden daardoor beter. De JBN Randori Competitie is een eenvoudige, laagdrempelige en aantrekkelijke manier om judoka’s kennis te laten maken met “wedstrijden” doen.

Wil je als club(s) ook een JBN Randori Competitie organiseren? Neem contact op met Edwin Korenberg, e.korenberg@jbn.nl of 06-50258960. Hij kan jullie vertellen wat de JBN voor jullie kan doen en ondersteunen bij het organiseren van JBN Randori competities.