KENNISMAKEN MET..... Cees van Maastrigt

Lid Nationale Veteranen Commissie Budo (NVCB)

Mijn beleving van het judo

Interview door Albert te Pas

"Hallo ik ben Cees van Maastrigt en geboren in 1955 in het Brabantse dorp Nieuwendijk. Maar ik woon nu al 40 jaar in de stad Gorinchem. Ik heb eerst gevoetbald maar dat was niets voor mij. Toen er een judovereniging in het dorp kwam, ben ik daar naar gaan kijken. Het leek me zo interessant dat ik meteen met voetbal stopte en in 1967 lid werd van deze judovereniging met de naam Libera.

Mijn eerste judoleraar was Gerrit Heystek . Bij het slagen van mijn gele band werd ik door hem geadviseerd om naar een andere judolocatie in Werkendam te gaan. Hierdoor kon ik doorgaan voor een hogere band en les krijgen van judo sensei Libera. Hier volg ik nog steeds de judolessen, nu al ongeveer 50 jaar lang. Ik was ook niet echt een wedstrijdjudoka, alleen voor je 1ste danexamen moet je zoveel wedstrijdpunten behalen.

Toen ik mijn eerste auto had ging ik meer op reis. Tijdens mijn vakanties nam ik altijd mijn judopak mee (je wist maar immers nooit!). Gedurende één van deze vakanties in ca. 1978 kwam ik in België aan de kust terecht en trainde ik bij Robert v/d Walle in de dojo, nou dat vergeet ik nooit meer!

Ik volgde daarnaast op Papendal de districtstraining en er werd mij gevraagd of ik met de grote judoka’s van de kernploeg mee wilde trainen. Ik mocht meedoen als sparringpartner van Henny Plezier en Henk Numan en de grote judoka Peter Adelaar. Peter Snijders was toen onze judo coach/trainer.

Ik maakte ook de voorbereiding naar de Olympische Spelen van 1980 in Moskou mee. Vervolgens ben ik naar de opleiding voor judoleraar gegaan in Amsterdam die gegeven werd in de dojo van sensei Gé Koning. Dat was een geweldige en mooie tijd. Daarna heb ik stage gelopen bij Willem Dijkstra van judovereniging Jaguar. Na het behalen van mijn lerarendiploma heb ik de judovereniging Jaguar in Giessen overgenomen.

Na 40 jaar les te hebben gegeven, heb ik in 2017 mijn judovereniging Jaguar overgedragen aan Alex van der Wiel die toen een leerling van mij was."

"Gedurende één van deze vakanties in ca. 1978 kwam ik in België aan de kust terecht en trainde ik bij Robert v/d Walle in de dojo, nou dat vergeet ik nooit meer! "

"Hierna ben ik gaan trainen voor mijn 4e dan. Dat lukte niet bij judovereniging Libera. Een van de contacten van Libera was Richard de Bijl. Zodoende kwam ik bij hem terecht. Daar leerde ik ook Mas Blonk kennen, die mij voor mijn 4e dan judo examen voorbereidde.

Na het slagen voor mijn 4e dan judo ben ik bij Mas blijven trainen. Daar komen judoka’s uit verschillende districten trainen. Ik heb geen functie binnen een district, daar kun je alleen maar bezig mee zijn als je een deelbaan hebt. Judo is de sport in mijn leven, dus ga ik met veel plezier zo lang mogelijk door.

Ja, dan de ontwikkeling van de budosport, het zou leuk zijn als ze wat meer van de budosporten (judo, aikido, jiujitsu en karate) op tv zouden laten zien. Dit hoeft niet altijd op nationaal niveau te zijn, maar zou ook uitgezonden kunnen worden bij de regionale TV zenders."

Iedereen kan zich, gratis en zonder contributie, laten registreren als Budoveteraan bij de NVCB. Aanmelden via E-mail: Budoveteranen@gmail.com Informatie volgen via Facebook: Nationale Veteranen Commissie Budo Ook via het enige Nederlandse Budo Magazine van de NVJJL En natuurlijk ook op de JBN site