Coach van het jaar 2021: Marvin de la Croes

Marvin de la Croes heeft de titel ‘Coach van het jaar 2021’ gewonnen. Op de Nationale Budodag nam hij de schaal in ontvangst uit handen van onze dagvoorzitters Dex en Guillaume Elmont.

Marvin, gefeliciteerd met de prijs! Had je verwacht dat je de prijs zou winnen? Nee, het begon eerst als een grap en toen zat ik plotseling bij de top 3. Toen dacht ik wel: ‘Gaat dit serieus gebeuren’? Puntje bij paaltje, ben ik het toch geworden. Dit was toch wel onverwachts.

Had je überhaupt verwacht genomineerd te worden? Nee, ik ben niet bezig met prijzen halen, ik heb vroeger natuurlijk mijn eigen prijzen gehaald. Ik ben gewoon bezig met judoka’s beter en sterker te maken. Dus echt bezig met coach van het jaar zijn was ik niet nee. Ik vond het wel leuk en ik zag het wel voorbij komen, maar genomineerd worden en daarmee in je hoofd bezig zijn: nee, verre van. Het is absoluut een leuke waardering.

Wat betekent dit voor jou als coach zijnde? Dat ik op de goede weg ben denk ik en dat het gewaardeerd wordt wat ik doe aan het einde van de rit. Het is niet alleen een prestatie voor mij, het is ook echt een prestatie voor de judoka’s. Je weet toch samen succes te creëren en te behalen. Ik vind het echt een gezamenlijk iets en een kroon op mijn werk.

Je bent zelf ook judoka geweest, waarom heb je de switch gemaakt van judoka naar coach? Het was een combi rol: ik werd op mijn vijftiende een beetje goed in judo en toen assisteerde ik ook mijn oude trainer. Het is een beetje blijven sudderen met elkaar. Ik ambieerde en creëerde een topsportcarrière en tegelijk had ik als assistent een rol om te coachen op toernooien. Het idee om zelf een groepje judoka’s vanuit nul te creëren werd steeds leuker daardoor.

Wat heb jij meekregen van een coach dat je zelf nu nog meeneemt? Dat je jezelf wil ontwikkelen en jezelf sterker wil maken. Verder moet je niet alles om jezelf laten draaien: help elkaar en samen maak je elkaar sterker. Dat is iets moois wat ik heb meegekregen, wat ik probeer vast te houden en wat ik mijn judoka’s duidelijk probeer te maken. Aan het eind van de rit, als je kampioen wordt, dat doe je alleen, maar je hebt je trainingsmaatjes nodig.

Judo heeft mij alles gegeven wat ik nodig heb gehad.

Wat zou jij mee willen geven aan alle andere coaches? Blijf doen wat je aan het doen bent. We hebben een mooie sport: we zijn een diverse sport met onder andere aangepast judo en regulier judo. Coach van het jaar gaat niet alleen om mij, aan het einde van de rit zijn we allemaal coach van het jaar. We ontwikkelen de kinderen allemaal zo sterk. We hebben zo’n sterke sport om sporters sterker te maken in hun eigen welzijn. Mijn boodschap: Blijf doorgaan met wat je doet en blijf het beste uit de kinderen halen. Geniet van het spelletje.

Wat wil je meegeven aan de judoka’s? Geniet! Ik heb ook genoten van mijn eigen judocarrière. Ik zeg ook tegen mijn kinderen: het maakt mij niet uit of je wereldkampioen, Nederlands kampioen of clubkampioen wordt: Het gaat erom dat je de sport met plezier doet. Je moet ook hard werken, maar ook zeker plezier hebben. Zonder plezier ga je het niet volhouden.